Verlengen bevoegdverklaring SEP(Land)

Posted by Ralf on oktober 26th, 2011 filed in Howto, Terlering

31 oktober is het precies 2 jaar geleden dat ik mijn vliegbrevet haalde. Het brevet zelf is 5 jaar geldig, maar per onderdeel van je opleiding heb je ook nog allerlei vervaldata.

Als je vliegtuigen vliegt met een enkele zuigermotor, dan vlieg je een SEP-toestel (Single Engine Piston). Dit zijn de meeste sportvliegtuigen. Als subcategorie heb je dan SEP(land), voor toestellen die op vaste grond landen, en zo is er ook een subcategorie voor seaplanes.

Deze zogenaamde bevoegdverklaring is 2 jaar geldig; mijn examen Engels verliep ook enkele maanden later, dus met een nieuw slagingsbewijs voor het Engels, mijn logboek, medische keuring en alle andere papieren ging ik fysiek naar Brussel om de bevoegdverklaring te laten verlengen en het nieuwe examen Engels te laten bijschrijven.

In theorie kun je alle papieren ook opsturen; maar je hebt een kans dat het kwijtraakt in de post. Voor een piloot is er niets ergers dan je logboek kwijtraken, omdat daar het bewijs van je kunnen en ervaring instaat. Dus dat risico wilde ik niet lopen.

Bij het kantoor te Brussel was het niet druk en ik was meteen aan de beurt. Ze konden me meteen helpen, dus na een controle of ik betaald had, werd het logboek en alle papieren bekeken: medische keuring nog in orde, examen Engels netjes afgetekend door een opleidingsinstituut en een overzicht van mijn uitgevoerde vluchten van de afgelopen 12 maanden.

Om je bevoegdverklaring te verlengen heb je namelijk 2 opties: je kunt een profcheck doen: dit is een soort mini examen; je vliegt dan met een examinator; hier kun je ook voor zakken. De andere optie is dat je zorgt dat je in de 12 maanden voordat je brevet verloopt minimaal 12 uur gevlogen hebt, minimaal 12 take-offs en landingen gedaan hebt en dat je een uur met een instructeur gevlogen hebt.

Bij dat laatste ontstond in mijn geval wat onduidelijkheid: ik heb de afgelopen maanden bijna 5 uur onder toezicht van een instructeur gevlogen:

 • IFR vlucht: starry, starry night!
 • Met een Cirrus langs New York
 • Electronic Flight Display training
 • Checkout Electronic Flight Display

  Er ontstond echter wat verwarring omdat alleen de laatste 2 vluchten met een Belgische instructeur was gebeurd; en beide vluchten waren elk korter dan 1 uur. Ook al was de vluchttijd opgeteld meer dan een uur, de interpretatie van de wet is dat een individuele instructievlucht minimaal 1 uur moet duren: een aantal korte vluchten is dus niet geldig. Goed om te weten voor een volgende keer!

  De vlucht in New York is onder toezicht van een Amerikaanse instructeur gevlogen, de IFR trainingsvlucht met een Nederlandse instructeur/examinator. Deze stond echter niet in het digitale systeem van Belgie. Maar omdat hij wel onder de Europese regels valt, geldt deze vlucht dus ook als instructievlucht voor verlenging van de bevoegdverklaring.

  Nadat dat zeker was gesteld, kon de stempel op een nieuw brevet, met nieuwe datum voor mijn SEP(Land) en Engels bevoegdheden. Ik kan weer 2 jaar de lucht in!


 • 2 Responses to “Verlengen bevoegdverklaring SEP(Land)”

  1. Mickey Airlines » Weer 2 jaar verder: verlengen brevet Says:

   […] Op je vliegbrevet zitten allerlei einddata; het brevet zelf (al is dat met ingang van de EASA regels niet meer), maar ook je class-rating; voor de meeste piloten die met kleine vliegtuigen vliegen is dat SEP(L): Single Engine Piston (Land). Deze class-rating/bevoegdverklaring is 2 jaar geldig. En om het te verlengen moet je of een prof-check doen, een soort mini-examen, of in het laatste jaar aan allerlei regels voldoen: voldoende vliegen, voldoende landingen en een trainingsvlucht van minimaal een uur. Dat laatste is belangrijk om het in een vlucht te doen; bij mijn brevetverlenging van 2 jaar geleden was daar wat onduidelijkheid over. […]

  2. Michael Decleyre Says:

   Weet je ook welk document je op de site moet afdrukken voor de aanvraag van deze verlenging?
   En of dat uur met FI mag gedaan zijn in een sim (non SEP)?
   (Bvb B737/A320/etc.)

   Thanks for the reply!

  Geef je reactie