Electronic Flight Display training

Een aantal weken geleden had ik de grondcursus voor het Electronic Flight Display dat in een van de toestellen die ik mag vliegen werd ingebouwd. Afgelopen week werd het toestel opgeleverd en vandaag had ik mijn eerste training in de lucht met het toestel.

Ondanks het supermooie weer van de afgelopen dagen was het nog even twijfelachtig of we zouden gaan vliegen: de zichtbaarheid was behoorlijk slecht en werd maar langzaam beter. Na wat overleg met de instructeur besloot ik toch naar het vliegveld te rijden; het eerste deel zou toch nog op de grond zijn en het weer werd wel langzaam beter qua zicht.

Op het vliegveld aangekomen hebben we eerst een 45 minuten in de cockpit doorgebracht op de grond: hoe werkt het programmeren van een route in de praktijk, wat doen alle knopjes op de primary display en wat kun je allemaal met het navigatiescherm.

Daarna was het tijd om de lucht in te gaan; een kleine route naar een kruispunt van snelwegen in de buurt en een ander vliegveld was ingesteld. Na controle van het vliegtuig stegen we op en zetten koers naar het eerste navigatiepunt. De hoeveelheid informatie op de PFD is overweldigend, dus dat kostte de eerste paar minuten wel om aan te wennen; voor snelheid en hoogte keek ik de meeste tijd nog op de analoge instrumenten die ook nog aanwezig zijn.

Na het eerste punt deden we een diversion naar een VOR in de buurt: FLO werd ingesteld en zowel via GPS lokatie als via de VOR signalen werden we netjes geinformeerd over de te vliegen koers.

De route werd weer hervat naar het volgende punt, het vliegveld van Sint Truiden; ondertussen bleef ik spelen met de knopjes: de instructeur fungeerde als safety pilot; met het mooie weer was het aardig druk in de lucht.

Na overhead EBST togen we weer DCT EBZH, we voegden het circuit in en met een zachte landing (waarbij de approach wel wat hoog ingezet was) sloot ik 45 minuutjes vliegen met de Flight Display af. Een mooie toevoeging van het toestel, al zal het zeker nog een aantal vluchten wennen zijn voordat je er helemaal in thuis bent. Uiteraard zitten de analoge instrumenten er nog in, en vlieg ik zelf ook met kaart en eigen GPS systeem, zodat ik niet afhankelijk ben van het volledig begrijpen van de nieuwe instrumenten.

Komende dagen nog een navigatievlucht met een instructeur/safety pilot om nog eens alle opties voor het navigeren door te nemen en dan ben ik gelost op de nieuwe instrumenten. Can’t wait!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *