Grondcursus Electronic Flight Display

Posted by Ralf on september 17th, 2011 filed in Opleiding

Een van de Cessna 172’s van Aero Kiewit wordt op dit moment uitgebreid met een aantal nieuwe instrumenten; het toestel vliegt de 21e eeuw in met de toevoeging van een Primary Flight Display, een Multiple Flight Display en een ingebouwde GPS, die het geheel gaat aansturen.

Om de piloten vertrouwd te maken met de instrumenten dien je een difference course te volgen, bestaande uit een grondcursus die de theorie behandelt en tijd in het vliegtuig om bekend te worden met de praktische werking van de nieuwe instrumenten.

Er is gekozen voor het Aspen Evolution systeem, wat -schijnbaar- makkelijk te integreren is in een ouder toestel zoals de vertrouwde Cessna 172 waar het ingebouwd wordt.

De Primary Flight Display (PDF) vervangt eigenlijk je “Basic-T”: hoogte, snelheid, kompas, horizon, vertical speed indicator en roll indicator zitten ingebouwd in dit LCD scherm. Ook is het VOR instrument vervangen door een digitale variant.

De belangrijkste analoge instrumenten zitten natuurlijk nog als backup in de cockpit: mocht de stroom uitvallen, dan weet je hoogte en snelheid nog te vinden.

Mooie feature is dat de wind aloft automatisch berekend wordt door de instrumenten en in het display getoond wordt. Handig om te weten !

De Multiple Function Display (MFD gebruikt de GPS informatie om de omgeving te laten zien op een grote kleurenkaart. Ook zijn er opties -die we als vliegclub niet gekocht hebben- om weer en verkeers informatie op de kaart te tonen.

Binnenkort ga ik met instructeur het praktische deel van de difference course volgen, en daarmee heb ik een mooi toestel staan. Ik zal voor de navigatie waarschijnlijk wel mijn eigen Garmin blijven gebruiken, omdat ik daarmee de route thuis al kan instellen, maar de PFD en MFD geven een mooi overzicht van de toestand van de vlucht.

Na de gebruikelijke discussie die je op vliegclubs hebt over de noodzaak van dit soort vernieuwingen in de cockpit sloten we avond af in stijl met een aantal uur hangar flying.


One Response to “Grondcursus Electronic Flight Display”

  1. Mickey Airlines » Electronic Flight Display training Says:

    […] addthis_options = "google_plusone,twitter,facebook_like";Een aantal weken geleden had ik de grondcursus voor het Electronic Flight Display dat in een van de toestellen die ik mag vliegen werd ingebouwd. Afgelopen week werd het toestel […]

Geef je reactie