Headset Review: Clarity Aloft

Headsets voor piloten zijn er in vele soorten en maten. De prijzen varieren van duur tot zeer duur, maar een goede headset kiezen is wel essentieel: je draagt hem vele uren, het beschermt je oren en het zorgt voor een goede communicatie met de luchtverkeersleiding (en je passagiers). Zeker met de motor voor je, is demping een belangrijk gegeven.

Ik vlieg sinds een jaar met de Clarity Aloft, een lichtgewicht headset met in-ear plugjes. Deze plugjes zorgen ervoor dat je oorkanaal goed wordt afgesloten, zodat omgevingsgeluid (zoals die van de motor) goed gedempt wordt. Je duwt de dopjes samen, stopt ze in je oor en zodra ze uitzetten is het volledig afgesloten.

Er wordt geen actieve noise reduction (ANR) gedaan, maar door het in-ear concept is de demping eigenlijk net zo goed; hiervoor vloog ik met een ANR headset van David Clark, en ik merk eigenlijk geen verschil in geluid. Het gewicht is echter wel duidelijk anders: bij de ANR headset merkte ik na een lange vlucht dat ik een headset op had gehad: de Clarity is zo licht, dat je soms niet eens weet dat je hem ophebt. Of niet, zoals ik 1 keer merkte toen ik de ATIS wilde uitluisteren en maar niets hoorde…

De Clarity Aloft komt in 3 versies, een normale, eentje die TSO approved is, wat nodig is voor lijnpiloten; verder kon ik er geen verschillen in ontdekken. Sinds kort biedt met ook een Clarity Aloft variant met Bluetooth, zodat je muziek kunt luisteren of een telefoontje kunt plegen. In de andere twee versies ziet ook wel een ingang voor een muziekspeler, maar er is geen automatische demping van het geluid als er een radio call binnenkomt. Met het drukke luchtruim in onze omgeving lijkt me de muziek optie niet even nuttig als bij voorbeeld in Amerika.

Bij de aanschaf zitten een aantal dopjes; deze moet je regelmatig vervangen en zijn in verschillende groottes te verkrijgen: in het bijgeleverde doosje zitten alle formaten. Voor 6 paar nieuwe dopjes betaal je zo’n 25 dollar.

De headset is moeilijk of niet in Nederland en Belgie te verkrijgen en support is ook moeilijk te krijgen. Als test heb ik aan Clarity Aloft gevraagd om contact met me op te nemen, maar zelfs na een aantal herhaalde pogingen is dat niet gelukt. Het adres is een postadres in USA. Dat geeft nog niet het vertrouwen dat een David Clark of Bose wel al verdiend hebben.

Mocht je de headset willen aanschaffen dan kun je dat via een postorder bedrijf in Amerika doen. De prijs is vergelijkbaar met andere headsets van hetzelfde niveau. Hou natuurlijk wel rekening met invoerbelasting; de kans dat je moet betalen is tegenwoordig bijna 100 %. Een alternatief is om hem in Amerika te kopen als je daar toch moet zijn, met de huidige dollarkoers val je dan net binnen de importlimieten (op dit moment EUR 430).

Ondanks die bezwaren, vlieg ik liever niet meer met een andere headset, zeker op lange vluchten. Het draagcomfort is onovertroffen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Review

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *