Sneeuw schuiven

Posted by Ralf on december 16th, 2009 filed in Terlering

In de lage landen is de eerste sneeuw gevallen. Het is winter! Tijd om het vliegen in de ijskast te zetten? Welnee: vliegen in wintertijd is soms mooier dan in de zomer: de lucht is zeer schoon en stabiel, wat zorgt voor een weinig turbelente vlucht en uitstekend zicht.

Tijdens mijn opleiding heb ik al eens in de sneeuw gevlogen. Een schitterende ervaring. Dit was nog onder leiding van een instructeur. De go/no-go beslissing neem je dan samen. Als pilot in command moet je die beslissing echter zelf nemen; het is jouw verantwoordelijkheid. Waar moet je allemaal aan denken?

Vliegen in de winter periode betekent wel dat je extra voorbereiding moet doen. Lees de handleiding van het vliegtuig nog eens goed door; zo wordt bij sommige toestellen aangeraden om de motor een half uur voor vertrek al te verwarmen. Dit maakt het starten makkelijker en verlengt de levensduur van je motor. Blijf na het starten ook wat langer op de grond en geef de motor voldoende tijd om op te warmen.

Hou ook rekening met sneeuw in je navigatie voorbereiding. Het landschap zal nog meer op elkaar lijken en merkpunten die normaal duidelijk zichtbaar zijn, zijn dat nu misschien wat minder.

Bereken je landings-, maar bovenal je take-off afstand goed en hou ruim extra marge aan. Als de baan besneeuwd is geeft dit behoorlijk wat extra weerstand. Dit maakt je startlengte behoorlijk langer. Bepaal vooraf een punt waarbij je de start afbreekt als je dan nog niet op rotatie snelheid zit.

sneeuw-take-off

Let ook goed op ijsvorming, zowel voor als tijdens de vlucht. Ben Stienstra heeft op zijn weblog een goede beschrijving staan.

In het toestel zal het koud zijn, dus waarschijnlijk zet je de verwarming aan. Deze warmte komt rechtstreeks van de motor. Mocht deze een slechte verbranding geven, dan is de kans op koolmonoxide groter, wat grote nadelen heeft voor je gezondheid. Zodra je hoofdpijn voelt of andere verschijnselen die met koolmonoxide vergiftiging te maken kunnen hebben, zet je meteen de verwarming uit en een raam open als dat mogelijk is en toegestaan is. Controleer dit vooraf in de handleiding van je vliegtuig. Let op dat je ruit niet beslaat van binnenuit. Als de ruit kouder is dan het vriespunt is en je ademt vochtige lucht uit, heb je kans dat het vocht uit je adem vastvriest aan de binnenkant van de ruit. Geen prettig vooruitzicht!

Landen in de sneeuw zal in het algemeen je landingsrol verkorten, maar pas op voor ijsvorming onder de sneeuw. Als je je landing uitvoert op het vliegveld van vertrek, controleer dan vooraf de baan. Ga je ergens anders landen, informeer vooraf en hou extra rekening met een uitwijk, liefst naar een gecontroleerd veld met een verharde piste: de kans is daar groter dat deze sneeuwvrij gehouden wordt.

Het is een hele waslijst waar je extra rekening mee moet houden, maar het is het zeker waard. Een wit landschap is een mooi gezicht!

snow-in-de-lucht


One Response to “Sneeuw schuiven”

  1. Ben Says:

    Mooi geschreven!

Geef je reactie