Wijzigingen luchtruim structuur Nederland

Posted by Ralf on maart 4th, 2010 filed in Terlering

Per 11 maart 2010 verandert de luchtruimstructuur in Nederland aanzienlijk. De militaire luchtverkeersleiding DutchMil, die een groot deel van het Nederlands luchtruim controleert dat door General Aviation gebruikt wordt, is de afgelopen weken langs vele vliegclubs geweest om de wijzigingen toe te lichten. Wat is er allemaal veranderd?

De wijzigingen vloeien voort uit het AMRUFRA project; een project om met name Schiphol en Frankfurt verder te laten groeien. Ook zijn er initiatieven om het Europees luchtruim beter en consistenter in te delen. Dit is overigens met name voor de commerciele luchtvaart van belang die op hogere flight levels vliegen.

De grootste wijziging speelt zich af in het oosten van Nederland; het is nu mogelijk om daar in het weekend VFR in klasse E te vliegen tot een hoogte van FL095 . Je moet er wel rekening mee houden dat vanaf FL070 er ook IFR verkeer doorheen vliegt op nieuwe airway routes. Vanwege de wijzigingen is het van groot belang nieuwe kaarten te kopen en uw GPS apparatuur bij te werken. In de AIP van Nederland (http://www.ais-netherlands.nl/aim) kun je de wijzigingen al bekijken. Selecteer hiervoor de ‘effective date’ van 11 maart 2010.

In de loop van 2010 komen er ook extra hulpmiddelen om de werklast van DutchMil te verlagen; zoals de piloten die wel eens in Nederland vliegen weten is DutchMil vaak overbelast. Tegen die tijd zal ik hier uitgebreider op ingaan. Tot de invoering vraagt DutchMil om alleen uit te luisteren en alleen Flight Information Services te vragen wanneer nodig/gewenst. Door middel van mode-S transponders in combinatie met eventuele vluchtplannen kent men uw positie en intentie. Het is dus niet nodig om u kenbaar te maken op de frequentie. Let wel: de situational awareness neemt hierdoor iets af, maar uitluisteren was, is en wordt niet verplicht. See-and-avoid technieken om de omgeving in de gaten te houden worden dus nog belangrijker.

De -zeer nuttige- presentatie van DutchMil is hier te downloaden.


2 Responses to “Wijzigingen luchtruim structuur Nederland”

  1. Mickey Airlines » De nieuwe Jeppesen kaarten Says:

    […] luchtruim is voortdurend in beweging; in Nederland dit jaar zelfs meer dan anders. Je dient als piloot of piloot in wording dan ook actuele kaarten bij je te hebben van het gebied […]

  2. Mickey Airlines » Bezoek aan DutchMil Says:

    […] had men MASIS/REFIS aangekondigd: een systeem waarbij je onder andere automatisch klaring krijgt voor het invliegen van een […]

Geef je reactie