De nieuwe Jeppesen kaarten

Het luchtruim is voortdurend in beweging; in Nederland dit jaar zelfs meer dan anders. Je dient als piloot of piloot in wording dan ook actuele kaarten bij je te hebben van het gebied waar je vliegt.

Elk land brengt zijn eigen editie van de kaarten uit. In Nederland wordt dit jaar samengewerkt met Duitsland. De meeste kaarten zijn 1:500.000, in Belgie wordt ook een 1:250.000 kaart uitgebracht. Er zijn ook commerciele partijen die kaarten uitbrengen.

Elk type kaart heeft zijn eigen manier van noteren en informatie weergeven. Vlieg je regelmatig door ‘verschillende kaarten’ heen, dan is het verstandig om een leverancier te kiezen. De verschillende kaarten visualiseren de informatie op dezelfde manier, zodat je tijdens de vlucht niet hoeft om te schakelen.

Een groot verschil is bv het aangeven van het hoogste punt in een kwadrant: sommige kaarten geven de actuele hoogte aan, sommige kaarten bouwen al 500 of 1000 voet veiligheidsmarge in. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Ik heb zelf gekozen voor de Jeppesen kaarten en dan voor de gelamineerde versie; hierdoor blijft de kaart makkelijk schoon te houden en ziet hij er ook na een paar maanden intensief gebruik nog relatief netjes uit.

De 2010 versie is nogal verschillend van de vorige kaart die ik had; een hoop extra informatie is toegevoegd op de kaart. Een kleine opsomming die ik zo 1-2-3 al zie:

 • Extra frequenties van bv Approach
 • Bij VORs staat niet alleen de afkortingnaam, maar ook zoals je hem uitspreekt (FLO => Flora)
 • Militaire low flying area’s.
 • FIS informatie (zoals Brussels Info en Dutch MIL) is duidelijker aangegeven.
 • Overgangsstrepen naar de ‘volgende’ kaart zijn duidelijker aangegeven.
 • Sowieso heeft Jeppesen de indeling van de kaarten aangepast, zodat je voor de meeste -ook langere- vluchten met meestal 1 of 2 kaarten toe komt. Al die extra informatie zorgt er ook wel voor dat er minder details zichtbaar zijn: complete dorpen en kleine stadjes zijn niet meer zichtbaar op de kaart. Sommige gebieden worden wel lastig te doorgronden wat nu wel en niet mag door alle extra informatie. Een voorbeeld van de nieuwe Jeppesen kaart vind je hier.

  Welke kaart je ook kiest: Bekijk de kaart ook voordat je gaat vliegen al om bekend te worden met de notatie en informatie. In het vliegtuig de legenda nog lezen en proberen te interpreteren is geen goed idee: de kaart lezen moet een tweede natuur zijn. Gooi de oude kaart ook weg. Er zijn incidenten bekend waarbij zijn GPS uitvalt: in de haast pakken ze de oude kaart uit de tas en vliegen zo een tijdje later zonder dat ze het weten een verboden gebied binnen.

  Gepubliceerd op
  Gecategoriseerd als Review

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *