Het belang van NOTAMs

Posted by Ralf on april 9th, 2010 filed in Terlering

NOTAM staat voor Notice to Airmen, vrij vertaald : bericht aan piloten. Tijdens je opleiding leer je om voor elke vlucht de NOTAMs te lezen, omdat deze belangrijke informatie kunnen bevatten die niet op je kaart vermeld staat. Zo kunnen op de luchthaven van aankomst delen afgesloten zijn, of staat er ergens een hoge kraan of mast die nog niet op de kaart staat. In de praktijk vertrekken veel piloten regelmatig zonder de NOTAMs te lezen. In dit artikel licht ik toe waarom dat verleidelijk is, maar toch niet slim.

Afgelopen week maakte ik een mooie vlucht naar Midden-Zeeland. Ik had de NOTAMs gelezen en er was geen vuiltje aan de lucht. Voor vandaag had ik weer een vlucht gepland; dit keer naar Budel. Budel is een wat lastig veld, omdat het onder de ‘rook’ van Kleine Brogel ligt, dus met wat extra procedures om het militaire verkeer daar niet in de weg te zitten. Ik bedacht een mooie route, tekende die in op de kaart en rekende in de vroege ochtend de wind correcties uit. Terwijl ik wachtte op de laatste printjes van de approach charts bekeek ik de NOTAMs. Omdat ik 3 dagen geleden ook al gevlogen had was natuurlijk veel hetzelfde: een bepaald type Mode-S transponder die niet mocht, allerlei mobiele boorplatformen in de Noordzee, wat vuurwerk dat links en rechts zou gaan knallen de komende weken. Niets om je druk over te maken. De neiging ontstond om er snel doorheen te scannen.

Totdat mijn oog viel op de volgende NOTAM:

NAV B)1004060700 C)1004091100 (M0163/10)
APR 06-08 0700-1430, 09 0700-1100
SRZ'S ESTABLISHED FOR CAS EXER 'BASIC WINDMILL 2010-01' IN
FOLLOWING AREAS:
SRZ 'DE PEEL A': 513105N0055122E EHDP ARP RAD 6.5NM BTN
GND/FL195.
SRZ 'DE PEEL B': 513105N0060209E IN SOUTHERN DIRECTION TO
512000N0060209E TO 511510N0055700E IN WESTERN DIRECTION TO
511520N0054850E TO 512140N0054000E ALONG THE SOUTHERN BORDER
OF EHDP CTR BACK TO 513105N0060209E BTN 1200FT AMSL/2500FT AMSL.
AREAS PROH FOR NON PART ACFT. ACFT PART IN EXER, MIL AND AUTHORIZED
CROSSING TFC CONTACT DUTCHMIL RAPCON SOUTH OR TOWER EHVK PRIOR
ENTERING WITH ACTIVATED TRANSPONDER MODE S OR MODE A AND C
GND
FL195

In het kort betekent deze NOTAM dat tussen 7 april en 9 april 2010 er rondom Volkel en De Peel een militaire oefening was. Deze oefening wordt regelmatig gehouden. Een en ander ligt vlakbij Budel en wat bleek: de GPS coordinaten lijnden een gebied af waar mijn geplande route dwars doorheen ging. Een extra Google actie bracht mij op een presentatie van Eurocontrol, waarin een piloot die minder oplettend was geweest dwars door het oefengebied was gevlogen. Het verweer dat zijn vluchtplan was goedgekeurd was niet voldoende: als piloot ben je volledig zelf verantwoordelijk hiervoor. Omdat ik op het tijdstip van de oefening mijn vlucht gepland had, kon ik de vlucht dus op tijd annuleren.

Het lastige van deze NOTAM is dat het betrokken gebied wordt aangeduid met GPS coordinaten. Dat is met het blote oog lastig te interpreteren en de neiging ontstaat om er geen aandacht aan te besteden. Ik moet toegeven dat ik de exacte belijning ook niet nagekeken heb. Ik heb een aantal punten bekeken en daaruit de conclusie getrokken dat het gebied groot genoeg was en er te weinig ruimte was om ontspannen en veilig bij Budel te komen. Net zoals civiele piloten wel eens per ongeluk een verboden gebied invliegen, zo zullen militaire piloten ook wel eens per ongeluk buiten hun gebied komen. Ik ga ook liever niet het gevecht aan met zo’n straaljager. En met zowel ten noorden extra militair verkeer als in het zuiden Kleine Brogel met haar dagelijks militair verkeerd vond ik het niet verantwoord om Budel proberen te bereiken. No Go dus!

Het probleem van de vele tientallen NOTAMs en het feit dat 90 % niet voor jouw vlucht van toepassing is, is een constante zorg van piloten en luchtvaart autoriteiten. Er zijn ontwikkelingen gaande om betere filters te maken en dit soort gebieden visueel beter inzichtelijk te krijgen; een plaatje met een rand zegt immers meer dan een serie GPS coordinaten.

Mijn vlucht ging vandaag niet door, ondanks het mooie vliegweer. Gelukkig zijn militaire oefeningen niet aan de orde van de dag, dus binnenkort komt Budel zeker op mijn vluchtplan te staan!


One Response to “Het belang van NOTAMs”

  1. Reinoud Elhorst Says:

    Ik loop me ook al een tijdje met het probleem hoe ik snel door notams met coordinaten kan scannen. Afgelopen 2 dagen heb ik me even kwaad gemaakt en een klein tooltje hiervoor geschreven: http://notamap-nl.appspot.com/ . Graag hoor ik wat jullie ervan denken!

Geef je reactie