Bezoek aan DutchMil

Als je in Nederland vliegt, heb je al snel te maken met DutchMil; de luchtverkeersleiding onder regie van de luchtmacht: zij beheren een groot deel van het Nederlands luchtruim. DutchMil heeft niet altijd een beste naam onder de vliegers: weinig service en soms een arrogante houding. Reden genoeg om eens een kijkje achter de schermen te nemen.


DutchMil zit -zoals je verwacht- op militair terrein; In de ruimte met luchtverkeersleiding zit 24 uur per dag, 7 dagen per week bezetting, afhankelijk van de drukte. Centraal worden ook diverse approaches afgehandeld, zoals bij voorbeeld Eindhoven Approach wordt niet vanuit Eindhoven behandeld maar vanuit de DutchMil omgeving.

Na een korte introductie over het militaire onderdeel waar DutchMil onder valt was het tijd om de ruimte zelf te bezoeken: vanwege de avond en het slechte weer was er nauwelijks verkeer: de aanwezige controllers hadden dus ook alle tijd om hun werk uit te leggen en toe te lichten. Daarbij vielen een aantal zaken op:

De controller die het uncontrolled VFR verkeer afhandelt heeft geen inzicht in een eventueel vluchtplan dat je ingediend hebt.

Al bekend: ze hebben liever niet dat je oproept, vanwege drukte. De VFR controller handelt namelijk vaak meer dan 1 frequentie af; uncontrolled VFR wordt dus minimaal begeleid. Voor mij wel nieuw was dat ze je wel graag horen als je van/naar het buitenland gaat. Dit in verband met search and rescue, zodat ze eventueel kunnen terugherleiden waar je het laatst gesignaleerd bent.

De luchtverkeersleiders zijn erg gemotiveerd om mensen te helpen, maar worden vooral beperkt in mankracht en middelen. Hun manier om daarmee om te gaan is om alleen het wettelijk minimum te doen en je verder niet te helpen. Adviezen over weer of andere vliegtuigen in je omgeving geven ze dus niet snel, omdat ze voor hun gevoel daarmee een stukje verantwoordelijkheid nemen. Hier ontstaat ook de meeste onvrede bij piloten: andere “info” kanalen zoals Brussels Info doen dat wel.

Eerder had men MASIS/REFIS aangekondigd: een systeem waarbij je onder andere automatisch klaring krijgt voor het invliegen van een militaire CTR die gesloten is. Door bezuinigingen is de ontwikkeling van dit systeem stopgezet. Erg jammer, want dit is -vooral in de weekenden- de grootste werklast voor DutchMil.

Na een lange informatieve avond met veel open gesprekken namen we afscheid van de luchtverkeersleiders; het heeft mij meer begrip gegeven voor de situatie waarin zij werken: het blijft natuurlijk uiterst vervelend dat de service vaak minder is dan je hoopt. Hopelijk gaat dat in de toekomst nog veranderen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Divers

2 reacties

  1. Hallo Ralf,
    Kun je mij hiervan een verslag toezenden. Is wel handig om bij de hand te hebben als ik de flippo’s van Defensie spreek.
    Groeten van Henny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *