Crosswind limieten: berekenen

In het vorige bericht over crosswinds ging ik dieper in op de limieten. In deze post ga ik dieper in op de berekening van de crosswind.

Voor het gemak van de berekening gaan we ervan uit dat de magnetische variatie overal 0 is, dus het magnetische noorden en het ware noorden zijn gelijk. runway getallen zijn gebaseerd op het magnetische noorden, terwijl wind richting in de meteo gebaseerd is op het ware noorden.

Je wil vertrekken van vliegveld A met een runway 24. Je gaat naar vliegveld B, runway 19 en je uitwijk luchthaven C heeft runway 28 in gebruik. Stel dat de wind op alle vliegvelden 15 knopen is en komt uit de richting 270 graden (pal uit het westen dus). In de praktijk zal dit per vliegveld uiteraard verschillen.

Je vliegt met een vliegtuig dat een maximum demonstrated crosswind component heeft van 20 knopen. De club heeft de limiet vastgesteld op 15 knopen en je eigen limiet is 10 knopen.

De limiet gaat over het crosswind component: met hoeveel knopen ‘duwt’ de wind op de zijkant van het vliegtuig? Als ik opstijg recht tegen de wind in (dus 270 graden), dan is het crosswind component 0.

Je kunt de berekening doen met een E6B rekenschijf, maar je kunt ook een rekenmachine gebruiken die beschikt over een sinus-functie berekening. De berekening is namelijk:

sinus (wind richting – vliegrichting) * snelheid

Dus in het geval van vliegrichting 270: sinus (270 – 270) * 15 . Uitkomst is 0. Stel dat we vliegrichting 180 hebben, dan komt de wind precies van de zijkant. 15 knopen dus : sinus ( 270 – 180 ) * 15 . Uitkomst is inderdaad 15.

Nu met onze vliegvelden:

  A : sinus (270 – 240 ) * 15 = 7.5 knopen

   B : sinus (270 – 190 ) * 15 = 14.7 knopen

    C : sinus (270 – 280 ) * 15 = 2.6 knopen

    Bij de berekening van C komt er -2.6 uit. De + of – bij de berekening geeft aan of de crosswind component links of rechts op het vliegtuig staat. Voor de berekening van de limiet maakt dit niets uit.

    Uit de berekening blijkt dat bij vliegveld B de crosswind limiet buiten je persoonlijke limiet valt. Je zult dus een ander vliegveld moeten kiezen, ook al valt het binnen de limieten van het vliegtuig en de club. Hou ook marges over: de wind die in de meteo staat is een moment opname; tegen de tijd dat je bij het vliegveld aankomt kan de situatie anders zijn. Hou daarvoor wat marge in je beslissing.

    Voor het berekenen van de kopwind component (nodig voor de berekening van start- en landingsafstand) kun je hetzelfde systeem gebruiken, alleen gebruik je dan de cosinus in plaats van de sinus. Een ezelsbrug:

     sinus: zijwind ( s / z – zelfde klanktoon )

      cosinus: kopwind ( c / k – zelfde klanktoon ).

      Many happy landings!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Howto

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *