Crosswind limieten

Een onbewolkte dag betekent nog niet altijd meteen dat je ook kunt vliegen. Wind is een belangrijke factor, vooral bij het opstijgen en landen. Teveel wind is niet goed, te weinig wind is niet erg maar is wel iets om rekening mee te houden. Waar moet je allemaal op letten?

Vliegtuigen starten en landen bij voorkeur tegen de wind in. Daarmee is de grondsnelheid het laagst; en dat zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk hoogte kunnen verkrijgen per gevlogen meter.

Lang geleden waren vliegvelden grote ronden vlaktes en kon je altijd recht tegen de wind in starten en landen. Tegenwoordig zijn er start- en landingsbanen en komt de wind niet altijd recht van voren. Is de wind aanzienlijk, dan heet een landing een crosswind landing. Dit is een techniek die tijdens de opleiding getraind wordt. Op de Nederlandse wikipedia staan een uitstekende uitleg over crosswind landingen.

Voor deze crosswind moet je rekening houden met een aantal limieten. Allereerst de limieten van het vliegtuig: welke crosswind kan het vliegtuig waarmee je vliegt aan? Overschrijding van die limieten kan een beschadiging van het vliegtuig veroorzaken. De limieten vind je in de handleiding van het toestel. Vaak wordt het overigens een ‘maximum demonstrated crosswind’ genoemd; de fabrikant noemt het dan geen technische limiet. Het is toch verstandig daar niet overheen te gaan.

De tweede crosswind limiet waar je rekening mee moet houden is de limiet van de club of vanuit de eigenaar van het toestel dat je huurt. Vanwege verzekering of overmoedigheid van piloten wordt vaak een strengere limiet gehanteerd dan de vliegtuig limieten. Meestal is er een standaard limiet, en kun je door te vliegen met een instructeur deze limiet voor jou laten laten aanpassen.

De derde crosswind limiet is je eigen persoonlijke limiet. Dit is meestal de meest strenge van allemaal: je hebt wellicht nog niet veel ervaring met crosswind landingen op dat type toestel. Door oefening (met instructeur) en ervaring kun je je limiet langzaam opschroeven. Het is raadzaam om in je logboek of op je checklist je eigen limieten op te schrijven. Bij twijfel kun je er dan altijd naar refereren.

Als je deze limieten hebt, om deze in je vluchtvoorbereiding te betrekken. Als je van A naar B vliegt met als uitwijk C, moet je voor al deze vliegvelden en hun start- en landingsbanen berekenen of de limieten niet overschreden worden. Daarover meer in een volgend bericht.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *