Checkout Electronic Flight Display

Een aantal dagen geleden vloog ik de eerste korte vlucht met een Electronic Flight Display. Vandaag stond vlucht 2 op het programma.

Op het vliegveld aangekomen was ook vliegvriend Bart aanwezig, hij kwam even koffie drinken. Omdat hij ook op dit toestel wil vliegen, besloten we om hem als extra Weight and Balance mee te nemen; dan kon hij eens vanuit de achterbank kijken hoe alles werkt.

Na het inprogrammeren van de route op de GPS – nog even wennen hoe de juiste velden te selecteren – konden we richting de startbaan taxien. Het was op Kiewit inmiddels behoorlijk druk, met veel vertrekkende en landende vliegtuigen en zweefvliegtuigen die opgetrokken werden. Dat gaf ons de tijd om rustig alle checks te doen en nog wat te rommelen met de declutter modus van de PFD en MFD systemen.

Na take-off vlogen we naar het eerste punt. Het zicht naar de grond was perfect, maar het horizontale zicht was beperkt. Zeker nadat we koers zetten naar het volgende punt en we tegen de zon invlogen was de zichtbaarheid krap; gelukkig zaten we met 3 piloten in het toestel, dus see & avoid werd goed toegepast.

Bij de vorige vlucht had ik vooral de neiging om nog veel op de analoge schermen te kijken. Deze vlucht ging dat al een stuk beter. Na het derde punt op de route daalde ik terug naar 1000 voet, om te kijken wat er op de MFD verandert qua terrein waarschuwingen. En inderdaad, heel netjes wordt het scherm eerst geel en daarna rood om aan te duiden dat je minder dan 1000 voet afstand hebt tot de grond of een obstakel.

Op de PFD stond 2000 voet als target hoogte ingesteld, dus die begon ook te melden dat ik afweek van de hoogte. Netjes. Daarna was het weer terug naar het vliegveld; in het circuit was het aardig druk en ik merkte dat ik meteen weer terugging naar de analoge instrumenten om mijn snelheid en hoogte in de gaten te houden in het circuit: kwestie van werkdruk laaghouden.

De landing was -met nauwelijks wind- zachtjes en tevreden sloten we de vlucht af met een “Checkout OK” in het logboek. Het Aspen systeem is mooi en compact. De navigatieschermen zijn goed te gebruiken, al zal ik toch nog op mijn kaart en eigen GPS vertrouwen, omdat ik daar nu eenmaal het meest mee gewend ben om te vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *