Herfstkleuren van boven

Op een prachtige zaterdagochtend was het tijd om weer eens in de lage landen het luchtruim te verkennen. Eigenlijk zou ik gisteren een hele dag gaan vliegen, maar ik voelde me niet echt fit; en dan is het niet verstandig om te gaan vliegen.

Mijn fotocamera heeft een mooie aero-stand, waardoor het scherpstellen vanachter een vliegtuigraam beter zou moeten gaan, dus die stand ingesteld en op naar het vliegveld!


Er zat nog voldoende brandstof in dus na controle van het toestel, het indienen van een vluchtplan en toestemming van de vliegcoordinator kon ik vertrekken. Er stond een paar knopen crosswind, maar niets om je echt zorgen over te maken: met bewolking op 5000 voet en nauwelijks wind was er geen turbulentie of thermiek te vinden: een heerlijk rustige vlucht.

De herfst was al vol bezig, en het uitzicht op de bomen en bossen van boven waren meer dan schitterend. Eenmaal de CTR van Eindhoven uit steeg ik door naar 2000 voet en zette koers naar het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Vanuit daar was het “I Follow Road”, de A2 richting Zaltbommel. Intussen was ik weer wat gedaald en probeerde ik wat foto’s te maken. Achteraf bleken de foto’s niet zo heel scherp te zijn: die camerastand werkt dus niet echt…

Ik maakte wat scherpe bochten en daalde tot zo’n 700 voet om nog een foto te maken. Die lukte -achteraf gezien- ook niet echt.

Ik steeg weer naar 1200 voet en zette koers naar het pand van mijn werkgever langs de A15; daar was eerder deze maand het logo verplaatst. Ook daar daalde ik weer naar 700-800 voet, haalde de snelheid terug naar 70 knopen en maakte een aantal foto’s terwijl ik voorbij vloog: de een lukte wat beter dan de ander.

Tijd om terug richting Eindhoven te vliegen: ik vloog naar Oisterwijk, waar ik binnenkort met iemand naar zijn huis vanuit de lucht ga kijken: vooraf stuurde ik een SMS zodat ze konden kijken of ik het huis in ieder geval goed aanvloog.


Op het punt waar ik dacht dat het huis lag, maakte ik weer een aantal scherpe bochten. Ik had geen idee of ik goed zat. Ik zette koers naar VRP Whiskey, en vloog de Whiskey arrival om met een zachte landing (en met hulp van de luchtverkeersleider om me netjes tussen 2 andere toestellen in het circuit te positioneren zodat niemand vertraging opliep), deze mooie vlucht af te sluiten: de wereld ziet er ook in de herfst van boven schitterend uit!

5 reacties

 1. Geen foto van boven Oisterwijk? Misschien zie je me nog ergens zwaaien in een tuintje ;)
  Je zat goed overigens!

 2. Leuk verslagje!

  Grappig trouwens om de foto’s van Bommel te zien, heb zelf ook aantal jaar daar op het bedrijven terrein gewerkt!

  Grtz

  Rob

 3. SMS? vanuit de lucht? Op een dag ga je daar nog een keer een heel boze brief over krijgen :)

 4. Vooraf stuurde ik de SMS, dus voor vertrek. Ik heb niet voor niets op mijn telefoon een ‘airplane’ instelling: als ik vlieg dan wil ik die ook kunnen gebruiken ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *