Review: iPro Aviator/M Kneeboard

Sinds ik mijn vliegbrevet heb, vlieg ik eigenlijk al met de Garmin GPSMap 496 ; een prima apparaat dat al die tijd heel betrouwbaar is geweest. Maar door Garmin wordt er eigenlijk niet meer aan ontwikkeld, en kaartupdates zijn vreselijk duur, zeker als je een jaarabonnement wil.

Ik keek al een tijdje naar SkyDemon, maar behalve een paar testvluchten met een proefversie had ik er eigenlijk niet naar gekeken ; ik had immers die Garmin. Maar ergens knaagde het wel; de terugverdientijd van een iPad mini met jaarlijkse SkyDemon updates was er snel uit. Maar ja, dan schrijf je wel die Garmin af, want dat ding raak je niet snel meer kwijt; bijna iedere piloot gaat nu voor een tablet-oplossing.

Toen Jeppesen echter ook aankondigde dat ze gingen stoppen met papieren VFR kaarten hakte ik de knoop door: voor de prijs van de papieren kaarten kon ik ook het eerste jaar SkyDemon testen. Voorwaarde voor het gebruik van een tablet is dat ik hem wel ergens vast kon maken, hetzij aan het stuur, maar het liefst als een kneeboard.

De ‘scratchboard’ functie van SkyDemon vond ik niet heel praktisch: Ik wil informatie en klaringen blijven schrijven op papier. Dus een kneeboard met schrijfmogelijkheid was belangrijk. Als je dan ook nog wil dat de ingebouwde GPS van je iPad mini blijft werken, dan blijft er nog maar 1 model over: de iPro Aviator/M . Voor 80 EUR was ie van mij en kon ik hem in een testvlucht en op de grond testen. (de foto’s zijn op 0 voet AGL gemaakt, met een GS van 0 knopen).

IMG_1039

Met klep dicht is de GPS werking nog steeds prima. Wat me opviel is dat ik veel minder dan normaal naar de GPS keek: eigenlijk zoals het hoort: niet het paarse lijntje volgen, maar koers pakken, punt in de horizon pakken en naar buiten blijven kijken. En dan regelmatig controleren met de kaart. Eigenlijk een goed pluspunt ten opzichte van een GPS voor je neus, dan kijk je er toch op (ondanks dat alle VFR piloten beweren dat ze dat niet doen…)

IMG_1035

Omdat de vlucht van 16 april wel vrij turbulent was, zorgt het naar beneden kijken wel voor wat meer ongemak in je buik, maar de hoeveelheid naar het scherm kijken zal na een paar vluchten wel afnemen. Uiteraard zocht ik nu nog regelmatig naar functies, dus dan beweegt je hoofd ook wat vaker om afwisselend naar het scherm en naar buiten te kijken.

IMG_1033

 

De stevigheid is prima van het geheel is prima, het enige dat eigenlijk mist is een handige manier om je pen op te bergen. Dat heb ik nu zelf opgelost met een constructie aan de klittenband, maar voor 80 EUR verwacht je eigenlijk wel dat dat ingebouwd zit, zekers als het ‘unique selling point’ de klep is waar je nog met papier op kan schrijven. De iPad is er prima uit te halen, dus ook voor ander gebruik dan navigatie blijft hij inzetbaar.

Ik vind het een prima aankoop om met de iPad mini te gaan navigeren; de SkyDemon software werkt prima, en breidt regelmatig uit qua features. Eigenlijk de enige functie die ik mis tov de Garmin zijn de circuitkaartjes; bij Garmin zijn die (na aanschaf) ingetekend, de maker van SkyDemon weigert dat feitelijk. Aan de andere kant, zo moeilijk is een circuit nou ook weer niet…

Ik ga er veel vluchten plezier van hebben!

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Review

1 reactie

  1. Wat ik raar vind is dat -ie links scharniert. Ik had rechts verwacht, want dan is -ie beter bruikbaar met een stick besturing.
    Verder is SkyDemon inderdaad “the way to go”. Ga ik zelf ook aanschaffen / abboneren wanneer ik mijn brevet heb gehaald. Ik gebruik nu Air Navigation Pro, omdat dat éénmalig €40,= kostte en verder nooit meer wat (tenzij je de officiële kaarten er onder wlt hebben). De airspaces staan ingetekend en worden (onregelmatig) ge-update. Dus dat voldoet voor mij met een openstreetmaps kaart eronder voor vluchtvoorbereiding etc. Maar straks voor het echie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *