GPS update procedures

Posted by Ralf on mei 3rd, 2010 filed in Howto, Terlering

Als je een GPS gebruikt ter ondersteuning van je navigatie, moet je de kaart informatie op de GPS regelmatig bijwerken. Afhankelijk van je type GPS zijn hier verschillende opties voor. In dit artikel bespreek ik mijn tips voor het updaten van een Garmin GPSmap.

De GPSmap kent een aantal verschillende databases die je kunt updaten:

– de navigatie database (NavData). Hierin staan herkenningspunten, CTRs, frequenties, etc.

– de terrain database (Terrain). Hierin worden hoogtes bijgehouden, die gebruikt worden om je te informeren of je voldoende hoogte hebt (terrain warning).

– de obstacle database (Obstacle). Masten, torens en dergelijke worden hierin bijgehouden, ook weer voor hoogte waarschuwingen.

Elke database kent een eigen update cyclus met uitzondering van Terrain: deze wordt alleen opnieuw uitgebracht wanneer het nodig is. Je kunt eenmalige updates kopen, maar ook een abonnement. Dit laatste loopt echter wel in de papieren; Voor mijn type GPSmap ben ik bijna 500 USD dollar per jaar kwijt om hem actueel te houden.

Tenzij je hem dagelijks gebruikt en je er je geld mee verdient, zul je dus meestal losse updates bestellen; 1 a 2 keer per jaar is dan in principe voldoende: je kaarten koop je ook niet elke maand opnieuw (sterker nog, ze worden vaak maar 1 maal per jaar gedrukt). Het is dan wel slim om -net zoals bij je fysieke kaarten- belangrijke wijzigingen te lezen. Voor de fysieke Jeppesen kaarten worden deze bijgehouden onder het kopje Chart Change Notices op de Jeppesen site. Voor Europa worden de wijzigingen elke vrijdag samengevat in een handige PDF file.

Als je dan een update wil kopen, denk dan aan de volgende tips:
– Kijk naar de release cycle: voor NavData is dit elke 28 dagen, en is de nieuwe release 7 dagen voor de officiele release al beschikbaar. Het loont om eventueel een dag of wat te wachten om de nieuwe cycle te kunnen downloaden.

– Doe de update niet net voordat je wil vertrekken. Het update proces is vrij snel, maar het is me al eens gebeurd dat de update flink mis ging en ik enkele uren bezig was om alles opnieuw te installeren.

– Kijk regelmatig op de Jeppesen site voor alerts; soms zitten er fouten in in de data. Let er wel op dat de alerts weer verdwijnen zodra het in hun NavData update opgelost is. Als je niet elke maand update kan het in jouw GPS dus fout blijven staan!

Geef je reactie