First flight: SkyDemon Plan software

Posted by Ralf on februari 20th, 2012 filed in Review

Als ik nu een VFR vlucht plan, doe ik dat voornamelijk met een papieren kaart, aangevuld met het plannen op mijn Garmin GPS. Uitleg over dat principe heb ik hier en hier in meer detail toegelicht.

Vluchtplanning software bestaat al jaren in vele soorten en maten. Ze hebben vaak een ding overeen: de prijzen zijn gigantisch. Voor een piloot die niet honderden uren vliegt, is de omgerekende prijs per vlucht eigenlijk niet leuk.

En daar was SkyDemon: een softwarepakket dat wel betaalbaar is. En zelfs ook via het web te benaderen is: ideaal als je niet je eigen computer bij hebt en even snel wat wil opzoeken. Tijd voor een eerste blik: de software is 30 dagen gratis te gebruiken.

Op zich werkt mijn vluchtplanning zoals ik dat nu doe best goed, dus de behoefte aan planningssoftware is niet heel groot, maar SkyDemon heeft 1 enorm groot voordeel: de virtual radar . Hiermee zie je airspace restricties en dergelijk waar je met je vlucht doorheen vliegt:

Zo kun je heel snel de benodigde hoogte bepalen. Dat is iets wat op de analoge kaart en Garmin GPS moeilijker gaat; daar moet je zelf dat hoogtebeeld ontwikkelen.

De software is alleen geschikt voor Windows, maar heeft ook een webversie, die werkt behoorlijk goed, al is het opstarten wat traag omdat de kaart ingeladen moet worden; via een 3G mobiele verbinding duurt dit waarschijnlijk wel even.
Het plannen van een route is betrekkelijk simpel. Iets dat ik wel mis ten opzichte van mijn Garmin GPS systeem zijn wegen en spoorlijnen: dat zijn toch vaak goede herkenningspunten om een route op te baseren. Wel goed is dat de Visual Reporting Points erin staan.

Zodra je de route gemaakt hebt, kun je met 1 druk op de knop -in de Windows versie- de route naar je Garmin sturen. Ideaal. Als je de route op SkyDemon net voor vertrek bekijkt, zie je ook alle relevante NOTAMs en weersinformatie; de heersende wind en wolken worden grafisch weergegeven. Dat is zeer prettig.

Heb je geen Garmin, dan heeft SkyDemon sinds kort ook een iPad navigatieversie; het is nog niet mogelijk om via Internet de geplande route daar naartoe te sturen, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Ik heb de iPad versie nog niet geprobeerd, maar hoor enthousiaste verhalen.

De komende weken ga ik SkyDemon gebruiken voor mijn daadwerkelijke vluchtplanning. De software kost eenmalig 140 eur en 70 eur per jaar (na het eerste jaar). Daarvoor heb je dan de web, software en iPad versie. Updates van kaarten zit erbij inbegrepen. Dus zeker als je nog geen ander navigatiesysteem hebt, is dit een zeer interessante optie: de updates zijn al goedkoper dan die van Garmin.


4 Responses to “First flight: SkyDemon Plan software”

 1. Marcel Says:

  In de pc software zitten wel spoorlijnen en rivieren.

 2. Marcel Says:

  Op de iPad versie ook zie ik. Kun je apart aan en uitzetten.

 3. Marcel Says:

  Ben ik weer. ;-)
  Ook in de webversie kun je show roads and railways aanzetten onder Map > Geography.

 4. ebe Says:

  De kaartinformatie is erg verouderd. Bekijk maar eens de snelwegen. De A73 mist tussen Boxmeer en Venlo. De A50 is op de meeste plaatsen nog niet aanwezig, zelfs niet tussen Arnhem en Apeldoorn!

Geef je reactie