Route planning met GPS – deel 1

Posted by Ralf on november 23rd, 2009 filed in Howto

Tijdens je opleiding leer je om alles met de hand te doen: je plant de route op de kaart, je berekent wind correcties met de E6B vluchtcomputer (zonder batterijen) en je schrijft je vlieglog volledig op papier uit. Ontzettend tijdrovend; de eerste vluchten duren langer in voorbereiding dan in werkelijkheid. Maar het is wel een noodzakelijk deel van het leerproces; je moet weten waar je mee bezig bent en niet zomaar truukjes toepassen.

Uiteraard kan het plannen sneller. Ik heb recentelijk een GPS gekocht met de vliegkaarten van Europa erin. Daar kun je ook routes in vastleggen. Nu gaat het wat ver om al het papierwerk weg te gooien en volledig op de GPS te vertrouwen; het werkt op stroom en dus is er een risico op uitval. Weliswaar klein, maar het risico dat de motor uitvalt is ook klein, en daar train je ook intensief op.

Je kunt het echter wel als hulpmiddel bij de voorbereiding gebruiken. In een reeks korte artikelen wil ik toelichten hoe ik mijn route planning uitvoer.

Ik begin op papier met het bepalen van de algemene route: waar wil ik naar toe vliegen? Tussen vliegveld van vertrek en aankomst trek ik een denkbeeldige rechte lijn op de vliegkaart en kijk wat ik allemaal tegenkom: CTRs, verboden gebieden, VORs, enzovoort. Op basis daarvan stel ik de route in hoofdlijnen vast; sommige gebieden zal ik moeten ontwijken, andere delen (zoals een CTR) doorkruis ik op een logische manier (dus niet parallel aan een ILS approach bij voorbeeld).

Nu de route in hoofdlijnen vaststaat, is het tijd om de GPS op te starten. In de GPS ga ik de route invoeren en daar komt dan voor elke leg de track heading en lengte uit. Daarover meer in de volgende posting.


One Response to “Route planning met GPS – deel 1”

  1. Mickey Airlines » First flight: SkyDemon Plan software Says:

    […] een papieren kaart, aangevuld met het plannen op mijn Garmin GPS. Uitleg over dat principe heb ik hier en hier in meer detail […]

Geef je reactie