De vliegende barkeeper

Een vliegclub draait op vrijwilligers; zonder die vrijwillgers is elke club eigenlijk gedoemd te mislukken: zo ook de vliegclub in Hasselt en Eindhoven. Vandaag was ik een dagje vrijwilliger in Eindhoven: als medewerker achter de bar zorgen dat alle instructeurs, piloten en hun gasten van eten en drinken voorzien konden worden.

In de ochtend leek het een slechte dag te worden, maar nog voordat het 10:00 werd – de normale starttijd in Eindhoven – was het weer best acceptabel en konden de eerste vliegtuigen de lucht in. Er waren weinig vluchten gepland dus na de standaard vaste klanten en de piloten voor die dag was het rond 15:30 eigenlijk wel afgelopen. Ik had even snel overleg met de vliegcoordinator: “mag ik even…” ? Dus ik kon even snel de lucht in!

Ik koos voor een Tango departure, en buiten de CTR van Eindhoven deed ik een paar oefeningen: ik pakte als referentiepunt het treinspoor van Tilburg naar Oisterwijk: daar reed ook net een trein op. Vanuit daar vloog ik op voldoende hoogte over Oisterwijk en maakte een steep turn op 100 knopen snelheid.

Daarna vloog ik naar de weilanden tussen Oisterwijk en Vlijmen en deed wat slowflight oefeningen: 80 en 70 knopen, toestel helemaal uittrimmen zodat het helemaal stabiel vliegt. Daarna op 80 knopen weer wat steep turns om een boerderij als referentiepunt heen.

Daarna was het koers terug naar Eindhoven; op downwind kreeg ik al de call “number 1” en kon via base naar final draaien. Voor mijn gevoel zat ik wat hoog, maar uiteindelijk bleek ik wat laag te zitten en kwam dus redelijk vlak binnen. Mijn landing was er een uit het boekje, hoofdstuk: “hoe het niet moet”. Ik weet nog steeds niet wat er precies misging, de wind was wel wat gusty; de flare leek eeuwig te duren en uiteindelijk kwam ik minder soepel terecht dan normaal. Niet iets dat zich kwalificeert als “hard landing”, maar ik was blij dat er geen passagiers bij zaten.

Spontane vluchten zijn leuk, maar als de landing dan ook goed is, zijn ze wat leuker… Maar eens in de zoveel tijd heb je eens een wat mindere landing: ook daar leer je weer van. De hele dag was in ieder geval een prima vliegdag: een hele hoop hangar-flying, afgesloten met een korte vlucht!

1 reactie

  1. Lekker!
    En any landing you walk away from AND the plane is still usable after…is a good one. :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *