Spelen op woensdagmiddag

Drukte prive en op het werk zorgde de afgelopen weken voor weinig mogelijkheden om eens lekker te gaan vliegen, ondanks prima weer. Soms frustrerend, maar gelukkig zijn de dagen echt langer aan het worden en is de kans om na het werk nog even te gaan vliegen een stuk groter geworden.

Zo ook deze woensdagmiddag: het weer was CAVOK, er was een beetje crosswind, dus prima vliegweer op papier! In Eindhoven was er nog een vliegtuig beschikbaar dus op naar het vliegveld!

20140428-191733.jpg

Een dag eerder had ik een nieuw kneeboard ontvangen, om mijn iPad mini goed in op te bergen en te gebruiken voor navigatie. Een aparte review volgt hier nog van. De papieren kaart en mijn vertrouwde Garmin GPS had ik natuurlijk ook bij. 

Op de vliegclub aangekomen stond het toestel al buiten, maar met wat weinig brandstof. Theoretisch voldoende, maar worst-worst-case-scenario zou het niveau van de tank lager zijn dan waar ik me comfortabel bij voel, dus toch maar even wat andere vliegtuigen die ook buiten stonden verplaatsen om te kunnen tanken. 

Na tanken en controle kon ik op weg richting de runway. Het was erg druk op Eindhoven met commercieel en militair verkeer, dus toen Tower vroeg of ik een immediate departure kon doen met snelle bocht, aarzelde ik niet lang: ik was er klaar voor en anders kon het misschien nog wel eens 15 minuten gaan duren.

Dus rolling take-off en weg. Door de snelheid vergat ik wel mijn transponder mode-S te zetten, maar dat had ik snel na take-off in de gaten; 5 seconden voordat de toren het ook in de gaten had. 

Het perfecte weer was qua zicht inderdaad prima, maar het was erg thermisch, dus het toestel klotste flink op en neer; stabiel vliegen was er op lage hoogte niet bij. Boven de 2000 voet ging het wat beter, maar het was flink werken om de gewenste hoogte te houden.

20140428-192213.jpg

Op DutchMil was het een drukte van jewelste, een Engels toestel vroeg of er traffic in zijn buurt zat. Hij vloog rond Lelystad, dus het antwoord was bevestigend: “about 20 aircraft Sir”. Even stilte en daarna een lachend antwoord van het toestel dat hij goed zou uitkijken…

20140428-192542.jpg

De vlucht zelf was niet spectaculair spannend, een beetje het standaard rondje rondom Den Bosch en de Loonse en Drunese duinen. Tijd om langzaam weer terug te keren naar Eindhoven. Daar was het inmiddels iets minder druk, dus ik kon rustig invoegen in het circuit en me voorbereiden op een crosswind landing, met de dagelijkse A2 file onder me.

20140428-191757.jpg

Voor mijn gevoel maakte ik een kort circuit, maar de crosswind landing ging prima, precies de stall warning op het juiste moment, linkerwiel, rechterwiel en daarna neuswiel. Weer lekker een uur vliegtijd in de boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *