Draai rond en rond

Posted by Ralf on februari 3rd, 2016 filed in Vluchtverslagen

OK, Ik loop behoorlijk achter met mijn weblog, en met vliegen. Zowel tijd om te vliegen als tijd om daarna het weblog te schrijven is schaars. Maar, vanochtend was er even een moment tijd en bijbehorend weer voor wat circuits. En ‘s avonds tijd om het op te schrijven. Geen foto’s dit keer, dat is altijd lastig met circuits.

Op vliegbasis Eindhoven was het zicht prima, wolken ver weg, en de wind, die stond een beetje schuin op de baan, maar nog wel binnen de crosswind limieten en geen uitschieters. Lekker voorspelbaar dus. Ik besloot een aantal circuitjes te doen, om mijn landingsvaardigheden op peil te houden. En crosswind landingen oefenen is natuurlijk altijd slim.

Take-off was prima en ik bleef netjes in de baan. De eerste nadering was wat rommelig; ik kwam vrij vlak binnen en met wat minder snelheid dan ik wilde. Ik was iets teveel geconcentreerd op het crosswind gedeelte. De landing was verder prima, gas erop en snel hing ik weer in de lucht.

Eindhoven Tower vroeg of ik een threshold base circuit kon draaien. Prima, er zal wel een grote kist aankomen. Dus snel naar downwind en ik meld “downwind runway 21, for threshold base”. De reactie was interessant: “draai nu maar in, cleared touch & go”.

Ik was nog wel even verwijderd van threshold, maar met 3 kilometer runway en met een opleiding op een 600 meter baan touch & go’s doen, is er ruimte genoeg. Die landing ging ook prima, weer gas erop, de lucht in en wanneer het veilig was weg van de runway, want een Transavia kist achter me wilde graag zijn ‘cleared to land’ krijgen.

Het volgende – en uiteindelijk laatste- circuit duurde wat langer: Na die Transavia kist kwamen er nog 2 binnen, en door werkzaamheden aan de taxi-baan werd er gebacktracked op de runway zelf. Dus eerst een paar ruime orbits op downwind. Dat was an sich met de zijwaartse wind op die hoogte al een oefening op zich.

Daarna een verlengde downwind, en daarmee ook een long final. Daar had ik snelheid, glijhoek etc prima onder controle, wat ook resulteerde in een mooie crosswind landing: op het laatst met de voeten het toestel rechtzetten en net voor de touch-down de stall-warning.

Een mooie woensdagochtend, en daarmee de eerste vlucht voor 2016 in de boeken!


One Response to “Draai rond en rond”

  1. marc Says:

    leuk om te lezen!

Geef je reactie