Bij de volgende orbit, linksaf

Posted by Ralf on maart 21st, 2016 filed in Vluchtverslagen

Afgelopen weekend was de Hoogvliegers dag in Eindhoven. Als je dan bijna 70 kinderen voor een dag piloot kan laten zijn, en je de hele dag tussen ronkende vliegtuigen staat, dan gaat het enorm kriebelen om ook zelf even weer uitvoerend piloot te zijn, al is het maar voor een uurtje. Vandaag zaten de wolken hoog genoeg en de wind met een mooie 6 knopen crosswind, dus tijd om even kort de lucht in te gaan. Op naar het vliegveld!

Ik had wel enigszins haast, dus het zou een kort rondje worden; even naar Den Bosch, rondje draaien en weer terug. Maar uiteraard, als je haast hebt, dan gaat alles tegenzitten. Gelukkig was de haast alleen ‘intern’; geen externe afspraken die de druk zouden verhogen; ik zou alleen wat later thuis zijn…

Nadat ik het vliegtuig getankt en gecontroleerd had, liep ik nog even naar binnen om te kijken of het vluchtplan geaccepteerd was in het systeem. En daar stond een gele jas met “aviation police”. De luchtvaartpolitie. Geschikte lui, even een praatje gemaakt, rondje door de hangar, waar op de PH-COP nog wel het politie-logo te zien is, dus dat gaf aanleiding voor wat war-stories uit het verleden en heden. Heden vooral drones, ook rondom Eindhoven.

Voor de rest was alles in orde, dus met wat vertraging (nog net binnen de tijd van het vluchtplan) kon ik vertrekken. Hoewel: het was druk op Eindhoven, waardoor er wat verwarring ontstond met Eindhoven Ground over mijn taxi-klaring: ik kreeg geen klaring, maar ook niet duidelijk waarom niet. Dus na 3 keer vragen met wat minuten wachten tussendoor, kreeg ik dan uiteindelijk de taxi klaring naar holdingpoint Alpha.

IMG_5987

Nog voordat ik bij Alpha was, werd ik overgezet naar Eindhoven Tower en daar kreeg ik tijdens mijn run-up check al de “line-up and wait”. Ik maakte de run-up check af en na de take-off klaring was ik weg.

IMG_5990

Zoals gepland vloog ik rustig naar Den Bosch, terwijl ik intussen wat traffic info kreeg van de luchtverkeersleiding. Mijn PCAS waarschuwde er ook voor: de traffic zelf heb ik niet gezien. Was ook vanwege voldoende hoogteverschil nooit een probleem of risico.

IMG_5997

Bij Den Bosch kwam ik wat rare bollen op de grond tegen. Mijn foto-toestel (GSM in airplane modus) weigerde wat dienst vandaag, dus heel duidelijk is het niet.

IMG_6010

Op weg terug naar Eindhoven kwam ik nog langs het Provinciehuis, dit keer eens van de andere kant, meestal passeer ik het op weg naar het noorden.

IMG_6013

Ik vloog de Tango arrival af, meldde mij op downwind, maar zag vanuit het vliegtuig al dat het een drukke boel was, 2 toestellen wachtend op vertrek, via de radio hoorde ik nog wat toestellen naderen, dus ik was niet verbaasd dat ik een ‘orbit over left’ kreeg. En nog eentje. En nog eentje. En daarna de melding “maintain orbits west of field, we will back you back”. En dus verkende ik zo op 800 voet de landerijen rondom Oirschot voor een minuut of 20, terwijl de RyanAirs, WizzAirs, Transavia’s en diverse militaire vliegtuigen landden of vertrokken. Ik vermoed dat mijn rechtertank wat meer brandstof leverde dan mijn linkertank door alle bochten linksom.

Na 20 minuten werd het wat rustiger en mocht ik downwind afvliegen. Ik kwam netjes voor de baan en met een redelijke crosswind landing sloot ik zo de geplande 25 minuten vliegen af met bijna een uur airtime. Maar ik klaag niet: ik hing weer eens in de lucht en het is altijd leerzaam om orbits te draaien en proberen te corrigeren voor de wind, hoewel een bochtje naar rechts ook wel eens fijn was geweest…

Geef je reactie