It’s (not) unusal altitudes

Tom Jones zong het al: It’s not unusual. En als piloot moet je op veel voorbereid zijn, bij voorbeeld afwijken van je geplande vlucht. Vandaag had ik ‘s ochtends een korte vlucht ingepland; niet met een hele specifieke route, maar gewoon om weer eens te vliegen; de vorige vlucht was alweer een maand geleden. Time flies when you’re having fun, maar nu was het dan toch weer tijd om te vliegen. Op naar het vliegveld!

De METAR was positief, en de TAF voorspelde een kleine kans op wat minder weer na 11:00. Wolken op 3000 voet, 10 kilometer zicht, wind strak in de baan, prima vliegweer. Dus na alle checks, ready for departure! Ik moest nog even een instructie vlucht voor laten gaan die een simulated engine failure deed na take-off, maar daarna kon het gas erop, de remmen los en roteren maar.

Ik vloog -zoals meestal- een Tango departure, richting ‘s-Hertogenbosch, op 1000 voet hoogte. De voorruit werd heel voorzichtig met druppels gevuld, maar niets dat het zicht beperkte; dat was gewoon prima.

IMG_1546

Bij Tango nam ik afscheid van Eindhoven Tower. Ondertussen kwam er al iets meer water uit de wolken vallen. De wolken kwamen ook iets lager, maar nog niets zorgwekkends. Dus rustig om wat omtrekkende bewegingen om ‘s-Hertogenbosch heen.

IMG_1551

Het weer zakte langzaam wel in, dus ik besloot om voortijdig terug naar Tango te gaan. De aanvliegroute is op 1500 voet. Ik meldde me aan, kreeg toestemming voor een Tango arrival, squawk 5470. Ik toetste in 2 seconden de code in, keek weer naar buiten en zag alleen maar wolk recht voor me…

Terwijl ik de daling inzette, vroeg ik toestemming aan Eindhoven Tower om te dalen naar 1000 voet, “to remain clear of IMC”. Dat mocht, hoewel ze nog even vroegen of ik niet al in de wolken vloog. Dat was niet zo, maar als ik op 1500 voet was gebleven, was dat zeker gebeurd; ook op 1000 voet kwamen de wolken soms onder me door drijven.

IMG_1555

Dichter bij het vliegveld werd het weer wel weer wat beter. Righthand downwind, final en met een zachte landing was ik weer op de bewoonde wereld. Een kwartier later sloeg het weer om, de zichtbaarheid zakte in naar 3000 meter, wolken op 1000 voet. Een toestel dat uit Seppe leek te komen landde op Eindhoven, wellicht gedwongen door het weer. Dat was een dure landing, als niet club-toestel betaal je in Eindhoven de hoofdprijs. Maar als het weer zo omslaat, better safe en wat geld armer than sorry.

IMG_1556

Al met al een prima les om snel te anticiperen op het weer en met de toren te communiceren als je niet de normale hoogte kunt houden. Aviate, Navigate, Communicate!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *