Flight 93 memorial

Posted by Ralf on oktober 5th, 2014 filed in Divers

In september 2001 crashten in de Verenigde Staten 4 passagiersvliegtuigen. Een daarvan was Flight 93, die haar einde vond in Shanksvilla, PA. Ter nagedachtenis is er een groot memorial opgezet.

Tijdens mijn verblijf vorig jaar in USA kwam ik in de buurt, dus besloot ik het te bezoeken. Toegang is gratis, al moet je even op de openingstijden letten; afhankelijk van het seizoen zijn er andere openingstijden.

P1090340

De informatievoorziening is op z’n Amerikaans; veel borden met uitleg en achtergrond. Ook kun je per telefoon nog bellen voor extra informatie. Het GSM bereik is prima, ondanks de afgelegen plek en de informatie via telefoon is ook duidelijk.

P1090341

Wees bereid om flinke afstanden te lopen; het memorial is erg uitgebreid opgezet. Dat geeft ook wel een indruk van de crash-site en de vele slachtoffers.

P1090345

De plekken waar je loopt zijn enkele honderden meters van de daadwerkelijke impact. Een deel van looproute is in de richting van de vliegrichting net voor de crash. Als je dat stuk loopt, en daarna de impact plek ziet, is dat indrukwekkend, ook al zie je meer dan 10 jaar later niets meer dan een stuk weiland.

P1090351

Wat ik uit de informatie begreep is dat het memorial toch steeds in opbouw is. Het wordt nog uitgebreid met meer informatie en gedenk monumenten. Voor mij hoeft dat niet; de leegte zoals het nu is, is al imponerend genoeg om even stil van te worden.

P1090350

De namen van alle passagiers en bemanning worden genoemd. Een naam per pilaar. Dat maakt zo’n lijst van namen behoorlijk indrukwekkend.

P1090347

Mocht je in de buurt zijn en een uurtje tijd hebben, dan is het zeker de moeite waard om deze plek eens te bezoeken. Kijk wel door het Amerikaanse patriotisme heen, maar dat is sowieso een gezonde tip, memorial of niet.

P1090352

Geef je reactie