SimFlying Amsterdam

Vliegen in een Airbus of Boeing is niet voor alle mensen weggelegd. Er zijn dus vele piloten-in-spe die thuis op een flight simulator vliegen in zo’n grote kist. En veel piloten van sportvliegtuigen dromen ervan om eens een verkeersvliegtuig te besturen.

IMG_0712

SimFlying in Amsterdam biedt die kans; een static flight simulator van een Boeing 737; dat betekent dat cockpit en beeldprojectie zo echt mogelijk zijn, alleen dat het toestel niet meebeweegt. Dat houdt het enigszins betaalbaar: full motion simulators zijn er wel, maar die kosten honderden euro’s per uur. Niet iets om eens voor de fun te doen.

Eigenlijk zouden 2 collega’s gaan vliegen, maar eentje werd ziek, dus ik kon op het laatste moment mee. Altijd leuk natuurlijk en zo stond ik woensdagavond in Amsterdam op een oude militaire lokatie, maar al sinds een paar jaar legaal bewoond door honderden kunstenaars. Een mooie omgeving!

IMG_0713

De enthousiaste eigenaar legde ons uit hoe het allemaal werkte, en al snel kropen we in de cockpit om de eerste vlucht te doen: vertrek van runway 24 van Schiphol, en landen op 27, ook weer op Schiphol. De take-off ging prima en al snel zat ik op 5000 voet; dat was nog eens even lastig om op hoogte te houden: het reageert allemaal wat trager dan in een Cessna, dus het is meer anticiperen.

IMG_0716

Bochtje naar links en daarna even zakken tot 1000 voet om een fly-by langs de toren te doen; de projectie maakt het allemaal echt, en je hebt zelfs de illusie dat je bochten maakt; je hersenen verwachten een beweging dus dat ‘voel’ je dan ook.

IMG_0715

In final liep ik wat te rommelen om het toestel netjes opgelijnd te krijgen, maar uiteindelijk stond ik op de baan. Even terugtaxien naaar runway 24, en daarna was de beurt aan Robert-Jan. Hij is een ervaren sim-vlieger, en dat zag je ook wel; hij wist feilloos alle knopjes en Boeing-procedures te vinden en hield mooi hoogte.

IMG_0720

Na een mooie landing werden we even ge-warped naar LOWI, Innsbruck. Uitdaging daar was om door het dal te vliegen zonder de bergen te raken. Ik deed de take-off, die ging qua hoogte al wat beter. Daarna door het dal heen. Ik denk dat ik niets geraakt heb, maar de bergen kwamen soms aardig dichtbij.

IMG_0719

Op het einde even hoogte pakken om een 180 te kunnen doen, en de controls werden overgedragen naar Robert-Jan; hij had de taak om het toestel in LOWI weer veilig aan de grond te zetten. Dat was nog niet makkelijk, want het vliegveld doemt pas op het laatste moment op achter een berg en de baan is ook niet superlang. Maar Robert-Jan zette hem eigenlijk zonder problemen neer.

Na een korte pauze was het tijd voor de laatste uitdaging, take-off van Gatwick en landen op London City. Het was avond in Heathrow, en dat gaf een mooi beeld van de baan.

IMG_0722

Dit keer deed Robert-Jan de take-off; die ging erg soepel. Eenmaal op hoogte speelden we even wat met de autopilot, dat maakt het leven toch wel een stuk makkelijker. Maar wel minder leuk.. Voor de landing pakte ik de controls over.

London City staat erom bekend dat het een erg korte baan is. En om overlast te beperken moet je daar een enorme steile daling maken: snelheid en hoogte combineren is dat van cruciaal belang. Dat had ik niet helemaal onder de knie, dus we kwamen wat laag binnen, maar wel met niet teveel snelheid, wat wel erg fijn is op zo’n enorm korte baan. De landing was prima en na de shutdown checklist konden we veilig uit de cockpit kruipen: bij alle vluchten hadden de 140 passagiers het overleefd.

Een leuke ervaring! Aan de ene kant is het vliegen wat makkelijker omdat je ondersteund wordt door gigantisch veel systemen, zeker met een autopilot. Het is echter wel verder vooruit denken dan het vliegen met een Cessna, omdat aanpassingen in snelheid, richting en hoogte gewoon wat meer tijd kosten.

4 reacties

  1. Goed om te weten dat er een betaalbaar alternatief bestaat :) Zal hem toevoegen op mijn todo, lijkt me leuk!

  2. Ik ben laatst een keer op London City geweest; het toetje met een rondje boven de binnenstad voordat je land is geweldig! En het is echt een knus vliegveldje. Ik kon ‘t wel waarderen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *