Baanverleggend: Eindhoven EHEH nu 03/21 als runway

Posted by Ralf on mei 30th, 2013 filed in Terlering

Per 30 mei is de runway aanduiding in Eindhoven veranderd van 04/22 naar 03/21. Hebben ze in de nacht van woensdag op donderdag die hele baan 10 graden gedraaid? Of alleen de bordjes en aanduidingen vervangen?

Het zijn alleen de aanduidingen en borden; omdat piloten en hun instrumenten gericht zijn op het magnetische noorden in plaats van het (ware) noorden zoals je dat op een kaart ziet, zijn alle aanduidingen ook naar het magnetische noorden gericht. Maar zoals ik al eerder schreef: het ware noorden en het magnetische noorden liggen niet bij elkaar. Sterker; het magnetische noorden verplaatst zich continue. Die afwijking noem je variatie.

Ook rond je af, waardoor een baan die op magnetische koers 037 ligt, runway 04 genoemd wordt. 034 is dan runway 03.

Deze combinatie, van afronding en de variatie en de verplaatsing van het magnetische noorden, zorgt ervoor dat Eindhoven dus nu van 04 naar 03 gaat. En aan de andere kant van 22 naar 21. Het zal even wennen worden: final runway 22 ehhhhh 21. Gelukkig staat het groot op de baan geschilderd, als spiekbriefje…


One Response to “Baanverleggend: Eindhoven EHEH nu 03/21 als runway”

  1. Mickey Airlines » Weer 2 jaar verder: verlengen brevet Says:

    […] de klaring om te taxi-en konden we weg, richting runway 03. Even wennen dat het geen 04 meer is. Eerste stand flaps om wat meer lift te hebben (ook al is de baan van Eindhoven lang genoeg) en we […]

Geef je reactie