Stevig windje

Het weer zit deze lente niet echt mee, niet alleen voor mensen op de grond, maar ook niet als piloot die alleen in VMC condities mag vliegen. Vorige week rond Hemelvaart was het prachtig weer, maar liet de agenda niet toe om te vliegen. Deze week was er wat meer tijd, met name na het werk. Lang leve langer licht ‘s avonds. Maar nu die meteo nog.

Oorspronkelijk stond mijn avondvlucht op dinsdag gepland, maar er hing een hoop regen in de lucht en de wind was in de voorspellingen ook wat vlagerig. Dus vlucht annuleren en opnieuw boeken. Achteraf bleek het prima weer en was de regen beperkt tot een paar druppels.

IMG_0683

Deze avond was er weer een kans: het weer was eigenlijk de hele dag prachtig, de bewolking zat boven de 5000 voet en er werd geen regen in de buurt van Eindhoven voorspeld. Dus na het werk snel naar het vliegveld!

Het toestel had die ochtend nog gevlogen en er was een probleem geconstateerd met de squelch van een van de radio’s. Ik maakte een notitie om dat even te checken, diende het vluchtplan en haalde het vliegtuig uit de hangar. Prompt ging de telefoon van de vliegclub. Maar voordat ik bij die telefoon was, was het rinkelen al gestopt. Na alles controles belde ik de toren om mijn vlucht aan te melden en die namen op met: “Ben jij degene die net dat vliegtuig uit de hangar trok?”

Dat klonk niet goed, had ik iets over het hoofd gezien? Maar nee, er was niets aan de hand; ze moesten even iets administratiefs weten uit het vliegboek. Prima! Radio 1 had inderdaad een squelch probleem, dus om meer rust in mijn headset te hebben zette ik die uit, en gebruikte de tweede radio om alle communicatie te doen.

Er stond een stevig windje, maar redelijk strak in de baan, dus maar 3 knopen crosswind. Na alle runups en wat vertraging wegens wake-turbulence kon ik vertrekken; iets meer snelheid maken om windvlagen op te vangen en rotate! Grondsnelheid was lekker laag, dus voordat ik mijn rechterbocht inzette zat ik al op 1000 voet; prima!

IMG_0652

Het zicht was meer dan perfect. De QNH die gemeld was kwam volgens mij niet helemaal overeen met de daadwerkelijke hoogte: op 1000 voet de tango departure voelde meer als 900 voet; een check met de GPS bevestigde dit ook, maar die QNH is er niet voor niets, zodat iedereen op hetzelfde referentieniveau vliegt.

Na punt T kon ik doorstijgen, wel onder de nieuwe TMA van Eindhoven. Inmiddels had ik flink wind mee, en met een grondsnelheid van 120 knopen schoot het snel op richting Den Bosch. Eenmaal bij Den Bosch kon ik verder doorstijgen, en kwam ik uiteindelijk op 4500 voet terecht. Veel wind, maar verder super stabiel, dat is lekker vliegen!

IMG_0653

Bij Geldermalsen oefende ik een paar scherpe bochten; je kiest een punt op de grond uit en draait daar scherpe rondjes omheen. Interessant en leerzaam om te zien hoe je dan door de wind van je plek geblazen wordt.

IMG_0669

Daarna zette ik koers terug naar de A2 richting Utrecht. En daar was het even opletten geblazen: ik zat op 4500 voet en dan begint bij Vianen class A airspace van Schiphol op die hoogte. Dus op tijd draaien en terug naar Den Bosch. Dat zag je vanuit die hoogte al makkelijk liggen, dus koers zetten en vliegen maar. Heerlijk ontspannen.

IMG_0672

In de buurt van Den Bosch ging ik langzaam dalen om uit te komen op 1500 voet voor de Tango arrival. Met 500 voet per minuut doe je daar 6 minuten over, dus dat is prima in te plannen. Ik had nu vol wind tegen, dus tijd genoeg: 70 knopen grondsnelheid is niet veel…

IMG_0691

Eindhoven Tower keurde de Tango arrival goed. Ook hier speelde de wind weer aardig parten; ik moest flink opsturen om niet bij end of downwind te joinen maar rustig de tijd te hebben om alle downwind checks uit te voeren. Het was niet druk op Eindhoven, dus ik kreeg bij mijn draai naar base al een cleared to land.

Vanwege de flinke wind (15 knopen), besloot ik om niet full flaps te zetten en iets meer snelheid te hebben bij het landen. De flare begon wat hoog, maar boterzacht zette ik het toestel op de grond, redelijk strak na de threshold. Voldoende ruimte om zelfs met de wat hogere landingssnelheid nog bij Charlie de baan af te taxi-en. Prima uurtje vliegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *