Touch en Go Sint Truiden en Hasselt.

Posted by Ralf on oktober 7th, 2012 filed in Vluchtverslagen

Vandaag was een schitterende dag om te vliegen en gelukkig was er ook nog een vliegtuig beschikbaar in Hasselt. Niet lang genoeg om makkelijk naar een ander veld te vliegen en uitgebreid te lunchen, maar een prima moment om weer eens wat landingen te oefenen: niet te veel wind, beetje crosswind. Op naar het vliegveld!


De bestemming was dit keer Sint Truiden: een vliegveld op zo’n 10 minuten vliegen van Hasselt: een mooie harde baan met een lastig circuit (wegens het ontwijken van de diverse dorpjes). Na toestemming te hebben gevraagd om daar wat touch&go’s te doen vertrok ik vanuit Hasselt: na take-off was de baan van Sint Truiden snel in zicht en ik meldde me overhead: er was 1 ander toestel in het circuit.

Ik dook downwind in en maakte de eerste landing: prima. Standje 10 flaps, vol gas en weer weg: doorstijgen naar 1500 voet en crosswind indraaien. Het andere toestel vloog sneller of een kleiner circuit, dus voordat ik op base zat, zat hij ook op base, dus even wat snelheid minder om voldoende afstand te houden en de tweede landing: ook prima.

Landing drie, vier en vijf ging ook prima: tijd voor de fullstop, backtracken over de baan en even afrekenen bij de sunset bar; ondertussen genietend van de vliegtuigen die in Sint Truiden gestald staan: het acro-juweeltje van vliegvriend Johan stond er ook.

Na afscheid genomen te hebben was het weer richting de baan: dit gaat over een stuk normale weg: apart om een fietspad op je taxiway te zien…

Take-off, hoogte winnen; ondertussen was het circuit behoorlijk vol aan het lopen dus het was even opletten geblazen: de PCAS hielp daar mooi bij. Koers naar Hasselt op 2000 voet en ondertussen de radio uitluisteren voor de situational awareness: wat zwevers en 1 vliegtuig in het circuit. Ik besloot op Hasselt ook nog wat touch en go’s te doen: een kortere baan en gras.

Landing 1 was niet erg goed, gevolgd door landing 2 die al beter was, maar ook nog niet zoals het hoort: de aandacht nog wat scherper en weer downwind in. Inmiddels meldde 2 Duitse experimentals zich, zij zaten ook ineens in het circuit: ik had de tweede in het vizier.

Duitser 1 op final, Duitser 2 meldde zich op base. Base? Ik zag hem nog in downwind! Ik keek naar base en final en zag daar ook toestellen: toestel 3 was dus een ander toestel, dat zich niet gemeld had, en ook niet in het circuit zat: die had dus niet door dat Hasselt een vliegveld op die plek heeft…

Duitser 2 landde met een lage snelheid en deed er even over om de runway te verlaten, dus pas op short final wist ik dat ik kon landen: altijd rekening houden met een doorstart: landing 3 ging weer goed, eindelijk. Tijdens mijn landing meldde een toestel zich op de radio, en zou zich in downwind invoegen. Helaas deed hij dat niet op de juiste manier, waardoor het toestel even dichter bij me was dan ik zou willen: gelukkig hou je er rekening mee dat toestellen zich niet aan de procedure houden… Ik hield de snelheid in downwind er even in om afstand te verkrijgen.

Landing 4, 5 en 6 hadden geen bijzonderheden: lekker geland. Tijd voor de fullstop, met een precisielanding. Die was prima in orde en daarmee sloot ik een mooie dag vliegen af. Was weer even vermoeiend: ruim 2 uur vliegen: 13 landingen: weer wat anders dan een uurtje navigeren!


One Response to “Touch en Go Sint Truiden en Hasselt.”

  1. Johan Says:

    Hallo Ralf,

    het doet me plezier mijn bakske te zien op mickeyairlines.

    Mvg
    Johan

Geef je reactie