Steil rondje om de kerk

Steile bochten: een belangrijke oefening tijdens je opleiding; steile bochten voer je tijdens je vluchten regelmatig uit, meestal omdat je rondjes boven een bepaald punt draait. Daarom is het iets om regelmatig te oefenen: bij steile bochten zijn het behouden van je snelheid en hoogte extra belangrijk: snelheid omdat je stallspeed hoger ligt in een bocht, hoogte omdat je door een steile bocht de neiging kan hebben snel hoogte te verliezen als je dat niet compenseert met power en neus-stand.

Deze zondagochtend lag het weer er prachtig bij, dus op naar het vliegveld voor wat extra oefening in steile bochten!

Er was al een gezellige drukte op het vliegveld; dus na wat bijkletsen wachtend op mijn vliegtuig, kon ik de checks uitvoeren: brandstof tanken, vluchtplan indienen en tijd om te gaan. Mijn doel was Den Bosch: dichtbij Eindhoven, makkelijk herkenbaar vanuit de lucht en genoeg groen in de buurt om de steile bochten veilig te oefenen.

Bij take-off was het weer prachtig en ik kom langzaam door naar 2000 voet, richting Den Bosch. Het zicht werd langzaam wel wat slechter, maar nog steeds boven de 10 kilometer, alleen wat meer hazy.

Boven Den Bosch maakte ik wat bochten rondom de Sint Janskathedraal. Nog niet te steil, en met voldoende snelheid; dat maakte het houden van hoogte weer uitdagend!

Langzaam zakte de wolkenbasis wel; een ander vliegtuig dat vanuit Eindhoven richting Den Bosch en Utrecht vloog maakte al melding dat ze teruggingen naar 1500 voet ‘due to clouds’. Ik besloot het centrum van Den Bosch te verlaten en een ander punt op te zoeken voor de echte steile bochten: dit is sowieso iets wat je niet moet doen boven een stad/dorp/mensenmassa; mocht je in een spin komen door een verkeerde handeling, en je komt daar niet uit, dan breng je ook andere levens in gevaar.

Ik koos een snelwegkruispunt in de buurt als referentie voor een paar steile bochten. Die gingen aardig goed: hoogte kan nog iets nauwkeuriger, maar verder prima. Het weer werd echter langzaam slechter. Tijd om terug te keren naar Eindhoven om de steeds lager komende bewolking voor te blijven.

In downwind was het nog 1 extra orbit voor spacing tussen mij en een landende Transavia kist (in KLM kleuren); ik had verwacht dat ik wel een aantal extra orbits moest maken: een deel van de taxibaan in Eindhoven is unservicable en er wordt dus aan backtrack gedaan over de runway. Maar na de orbit meldde Eindhoven Tower “number 1”. Base in en op final terwijl de Transavia kist nog over de runway taxide. Op het moment dat hij de runway af was kreeg ik op 300 voet hoogte “cleared to land runway 22”. Met een zachte landing (fijn na een aantal minder perfecte landingen de afgelopen weken) was een mooie vliegochtend weer voorbij. Op naar de volgende!

1 reactie

  1. Hoi Ralf,
    Zelf boven pampa range ook wat strak steile bochten gemaakt 360 lengte en breedte- as en zo. Zondag 23e op EBZH geweest en mijn grote vriend Remy Hofman weer eens ontmoet. Die hing om mijn nek.
    Volgend weekend Norwich de Slingsby wisselen en week volgend 3 dagen naar Nurnberg met de machine.
    Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *