Schiphol behind the scenes tour

Posted by Ralf on augustus 2nd, 2012 filed in Review

Sinds een aantal maanden biedt Schiphol, een kijkje achter de schermen van de luchthaven, in samenwerking met Great Amsterdam Excursions en Lovers.

In ongeveer een uur tijd krijg je een indruk van wat er allemaal op de luchthaven en in de omgeving gebeurt. Als piloot zie je natuurlijk hier ook wel wat van, maar op Schiphol landen is voor de kleine luchtvaart niet gebruikelijk; dus tijd voor een kijkje achter de schermen!

Na het aanmelden werd ik opgehaald door de chauffeur: zij werkte al jaren op de luchthaven en sinds kort op deze tour: ze wist behoorlijk wat van het reilen en zeilen, maar had verder niet zoveel verstand van vliegtuigen: de meeste passagiers die ze normaal kreeg wel: vaak vliegtuig enthousiastelingen.

Het is een comfortabele bus, met daarin veel schermen die eigenlijk het verhaal vertellen: achter de schermen betekent vaak ook achter gesloten deuren, dus dat krijg je vanuit de bus niet te zien: de beeldschermen lichten dan een en ander toe. Het geluidsvolume stond vrij hard en was gebaseerd op een redelijk volle bus. Dat was het niet, maar dat was niet aan te passen. Tijdens de rit hoor je ook de RT van Schiphol; ik herkende al snel een herhalend patroon: het bleek opgenomen geluid te zijn. Dat was wel jammer: een live feed zou mooi geweest zijn; zeker als je op dat moment ook dat vliegtuig ziet opstijgen of landen.

Al snel ging het richting Schiphol-Oost, waar je de GA vliegtuigen kon zien staan; vanuit daar kon de bus ook even een stuk ‘airside’. In het begindagen van de tour ging men nog verder airside, maar dat gaf uiteindelijk teveel logistieke problemen, dus dat deel was aangepast. Jammer, hopelijk wordt dat in de toekomst weer aangepast.

Bij de afdeling “Engine services” van KLM was elke testplek wel bezet door een toestel.

Weer terug op landside werd er een tiental minuten stilgestaan bij de actieve startbaan; het was spitsuur en het was goed te zien hoe de verkeersleiding vliegtuigen in volgorde positioneerde om de baan zo optimaal mogelijk te gebruiken. Zeker hier was het jammer dat je geen live radioverkeer te horen krijgt. Ook de uitleg over waarom sommige vliegtuigen eerder mogen of langer moeten wachten (vaak vanwege de zog turbulentie) ontbrak. Voor mensen met minder kennis van de luchtvaart zou daar wel een stuk informatie helpen.

Tijdens de rit wordt op de schermen goed aangegeven waar je bent op het luchthaven terrein.


Het vliegtuig spotten werd vervolgd door een bezoek aan de ondersteunende diensten: de sneeuwruimers en de brandweer. Met name bij de sneeuwruimers was er veel moeite gedaan om de tour wat extra kracht te geven: sommige garages kon men een afstandsbediening openmaken om de machines te laten zien. Een uitgebrand oefenvliegtuig bij de brandweer is natuurlijk altijd wel indrukwekkend om te zien.

Het einde van de tour naderde alweer; na een korte stop bij de bagageafhandeling -waar je feitelijk niets ziet behalve de korte uitleg op het scherm in de bus- was het tijd om afscheid te nemen.

De tour kost 15 EUR (10 % korting als je vooraf via Internet boekt) en gaat een aantal keer per dag. Jammer is dat de tour – in ieder geval voor piloten – weinig nieuws laat zien; veel informatie speelt zich ook af op de schermen in plaats van dat je het echt met eigen ogen bekijkt: dat maakt de excursie wat minder interessant. Zeker als je met een gezin gaat, is het toch een prijzig verhaal. Landen op EHAM is duurder, maar toch…

De bus en het enthousiasme van de medewerkers is wel goed: vriendelijk, veel geduld, een bus die van lekker zit met fris gewassen ramen. Omdat het onze nationale luchthaven is, is het altijd wel leuk om een keer te zien. Veel kun je echter ook op eigen houtje bekijken, alleen airside is lastig, maar de toegevoegde waarde daarvan vanuit een piloot-perspectief is nihil: je komt zelf ook al regelmatig airside: en die zien er overal wel hetzelfde uit. Mooi zou zijn als je dichter bij de gates airside kon komen.

(full disclosure: de tour is betaald door Great Amsterdam Excursions)


2 Responses to “Schiphol behind the scenes tour”

  1. ReneS Says:

    Wat betekent RT, GA, EHAM?

  2. Joekie Says:

    Sluit mij helemaal aan bij het verslag van Ralf. Het zou een leuk dagje worden samen met de kleinkinderen tot het moment dat de bus bij de poort van Schiphol-Oost de toegang werd geweigerd omdat de chauffeur zijn pasje was vergeten (sic!). Teleurgesteld de tour op openbaar terrein verder afgemaakt, maar zowel de brandweer als de sneeuwschuivers waren voor ons onbereikbaar. Zeer teleurstellend omdat er ter plekke geen alternatief kon worden geboden (alles zat vol voor de dag). Bleef over een keuze uit een tour op een andere dag of geld retour. Jammer.

Geef je reactie