Texel International Airport

Posted by Ralf on maart 22nd, 2012 filed in Vluchtverslagen

Deze week is het prima weer om te vliegen en gelukkig kon ik voor vandaag het werk een dagje uitstellen en een vliegtuig boeken. Collega Arjen stelde zich als vrijwilliger beschikbaar als passagier: het was zijn doopvlucht in een sportvliegtuigje.

Het plan was Texel: de ultieme vliegbestemming in Nederland: vriendelijke medewerkers en een aardige lunch met uitzicht op het vliegterrein. Onderweg naar het vliegveld praatte ik Arjen bij over de procedures en het plan; onderwijl lostte hij nog een probleem op waar ik al de hele ochtend last van had: een piepje dat elke minuut afging; dit bleek de koolmonoxide detector te zijn die in mijn vliegtas zit: bijna lege batterij. Kijk, aan zo’n passagier heb je wat!

De ochtendmist was in Hasselt mooi opgetrokken, dus toestel naar buiten, checks, voltanken met AVGAS en gaan! In de lucht was het zicht meer dan 10 kilometer; in ieder geval richting de grond: de horizontale zichtbaarheid was door inversie wat minder, maar nog steeds voldoende.

We zetten koers naar het BUN VOR. De zone Diest bleek actief, dus met wat VOR intercepten ontweken we dat gebied. Vanaf BUN VOR was het vrijwel strak noordelijk naar de PAM VOR bij Schiphol. Zodra het kon stegen we naar 4000 voet, om zo netjes over de Gilze-Rijen CTR te vliegen.

Met een mooi gangetje togen we zo richting Utrecht en uiteindelijk Pampus. Op de foto zie je het VOR radiobaken mooi rechts liggen (klik op de foto’s voor vergroting).

Ondertussen waren we weer gedaald om onder Schiphol TMA te blijven. Via het IJsselmeer naar de punt van Noord-Holland en daar doken we meer met flinke hoogte de Wadden corridor naar Texel in. Texel Radio was weer allervriendelijkst. Het eiland bleef echter lang onzichtbaar dus bij het zien van de kustlijn moesten we ineens flink hoogte kwijtraken: carburator heator on, motor idle en met wat slideslip verloren we toch in korte tijd 2000 voet om netjes het circuit in te draaien. We zakten nog iets onder circuit hoogte (sorry buren van Texel International Airport) en met een fraaie landing konden we tanken en lunchen. Welkom op Texel!

Na een uitstekende lunch en goed uitzicht (al was er weinig vliegbeweging waar te nemen) namen we weer afscheid van Ed en Mike en werd de weg richting Hasselt weer ingezet: Mike had al een vliegplan voor ons ingediend (wat een service!) en konden we snel weg. Het zicht was inmiddels wel beter geworden, maar de scheve inversie laag zorgde even voor verwarring: je neigt al snel om dat als horizon te zien, met als gevolg dat we regelmatig ongemerkt een rechterbocht maakten. Beter op de herkenningspunten op de grond letten dus als heading.

Bij Utrecht trok de zichtbaarheid helemaal open en konden we minimaal 30 kilometer ver kijken. De zendmast bij IJsselstein was prachtig om te zien.

Nadat we weer onder de TMA van Schiphol uit konden klimmen zetten we koers via de A15 naar het kantoor van Snow ; makkelijk herkenbaar uit de lucht. Op lagere hoogte hoogte en met wat minder snelheid vlogen we 2 keer langs.

Daarna was het weer de oude koers naar BUN oppikken, over Gilze-Rijen en daarna weer zakken naar 1400 voet voor de tocht in Belgie ; daar was het behoorlijk druk geworden, de PCAS attendeerde ons voortdurend en ook Brussel Info gaf een paar fijne aanwijzingen, met name in de buurt van BUN: altijd extra opletten bij zo’n VOR in de buurt.

Hasselt kwam alweer in zicht; tijd om netjes overhead naar het signalenvierkant te kijken, downwind in te vliegen en met een landing 1 meter van de landingsdrempel kwamen er een mooi einde van een superdag vliegen!

Met dank aan Arjen voor het gezelschap en de foto’s: de scherpe zijn zijn kwaliteit, als het vaag is dan komt dat omdat ik de kist niet stabiel hield… Voor de liefhebbers nog een filmpje van de take-off in Hasselt en de landing en taxi naar de tank-installatie op Texel.


5 Responses to “Texel International Airport”

 1. Mike Says:

  Hey Ralf,

  Leuk om te lezen en te zien!!!

  Thanx!!

  Mike

 2. Rob Says:

  Leuk verslag!!

  Grtz

  Rob

 3. Henny Says:

  Leuk verslag Ralf. De KWT was afgelopen zaterdag nog even bij ons op bezoek.

 4. marc Says:

  he ralf,

  Leuk verhaal!

  als je nog een keer verlegen zit om een passagier met camera….

 5. Mickey Airlines » Jaaroverzicht 2012 Says:

  […] Luchtdoop van collega Arjen naar Texel […]

Geef je reactie