De niet zo universele UDP

Iedere piloot begint zijn vliegcarriere met vliegen in zichtomstandigheden. Dit wordt VMC genoemd: Visual Meteorological conditions. De piloot is dan gehouden aan de Visual Flight Rules (VFR), waarin een aantal eisen beschreven worden.

Zo moet het zicht voldoende zijn, moet je voldoende afstand tot de wolken houden en moet je altijd zorgen voor navigatie mogelijkheden via referentie aan de grond. De definitie van voldoende wordt bepaald door de luchtruimklasse, en in sommige landen mag je ook VFR on top: dan mag je een deel van je vlucht over de wolken heen.

Een aantal dagen geleden vloog rond sunset nog een vliegtuig (een zweefvliegtuig dat gesleept werd) boven Eindhoven; In een gesprek via Twitter ontstond de vraag of dit mocht en of het verstandig is.


In de meeste landen betekent VFR ook dat je niet ‘s nachts mag vliegen. In de landen waar dat wel mag zijn er strikte regels. In Belgie mag het bij voorbeeld en berichtte ik al eerder over zo’n vlucht.

Om het onderscheid te maken tussen dag en nacht wordt er gerekend met UDP : Universele Daglicht Periode . Per land kan de definitie hiervan echter verschillen: de boetes voor overtreding zijn -zoals alles in de luchtvaart- niet mals, dus het is goed om hier vooraf naar te kijken. Per land is er de AIP ; onder kopje ENR 1.2 zijn de restricties voor VFR vluchten genoemd. In Nederland mag je niet VFR vliegen in luchtruimklasse A en buiten de UDP, die gespecificeerd wordt in GEN 2.7 .

In GEN 2.7 staat een UDP tabel; hoewel per plaats zonsopgang en zonsondergang anders is, is voor Nederland 1 periode vastgesteld. De UDP is dan gebaseerd op zonsopgang – 15 minuten tot en met zonsondergang + 15 minuten.

In Belgie is dit anders, daar wordt UDP vastgesteld als zonsopgang – 30 minuten tot en met zonsondergang + 30 minuten: in totaal dus een half uur langer.

Mocht dit zweefvliegtuig nog vliegen? Het antwoord is dus ja; hij had nog 15 minuten om weer te landen; het vliegveld was vlakbij en dat zal dus geen probleem zijn geweest.

Is het verstandig? Als zweefvliegtuig kun je ook een buitenlanding maken, dus daar ben je minder afhankelijk van vliegvelden. Als motorvlieger moet je bij je vluchtplanning rekening houden dat je ook nog voldoende tijd hebt om binnen de UDP uit te kunnen wijken naar een luchthaven die open is.

Dus plannen om 5 minuten voor einde UDP op de plek van bestemming te zijn is niet zo verstandig: mocht het vliegveld sluiten door onvoorziene omstandigheden, dan zul je nog voldoende tijd moeten hebben om naar je Alternate te vliegen. Zeker in de zomerperiode is de einde UDP tijd vaak na sluitingstijd van veel kleine groene velden; in je planning zul je dan dus rekening moeten houden om uit te wijken naar een grotere luchthaven die lange openingstijden heeft.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *