Uitwaaien in Oostende

Tijdens mijn opleiding vloog ik al eens eerder naar Oostende, maar dat was inmiddels al bijna 2 jaar geleden. Tijd om het nogmaals te bezoeken, maar nu ook met wat extra tijd om op het strand door te brengen. Ik plande een route via allerlei VORs, zodat ik het aanvliegen van VOR weer eens opnieuw zou oefenen.

De weersvoorspellingen waren niet adembenemend mooi voor deze vrijdag, maar de wolken zaten voldoende hoog en later op de dag zou het alleen maar beter worden. Dus op naar het vliegveld!

Na inspectie van het vliegtuig, het tanken en toestemming van de pleincommandant om te vertrekken, kon ik taxi-en naar de runway in use: Die was in het uur vooraf nogal eens gewijzigd door een flink variabele wind. En uiteraard, net terwijl ik mijn take-off rol start, draait de wind weer. Daardoor was mijn take-off deels met de wind mee; in combinatie met volle tanks had ik dus een langere take-off rol dan gebruikelijk. Maar voor mijn “abort take-off” punt waren we los en kon ik de vlucht vervolgen.

Op Brussel Info was het erg rustig en zonder al te veel gesnater door mijn hoofdtelefoon vloog ik richting de eerste VOR: BUN (Bruno). Vandaar was het via de Antwerpen CTR naar NIK (Niki). De toestemming van Antwerp Tower kwam deels: enter CTR via Liera, maar nog voordat ik daar was, werd ik al Direct Niki gecleared. Met de witte cirkel van NIK onder me nam ik afscheid van Antwerpen en vloog ik een outbound radial richting het VRP Aalster: een van de verplichte reporting points voor Oostende.

Oostende Approach was erg meewerkend en stuurde met van Aalster naar Torhout. Vanuit Torhout volg je de weg totdat je het vliegveld in zicht hebt. Approach waarschuwde voor veel verkeer: het was erg druk in de TMA met lesvluchten en inspectievluchten op lage hoogte. Ik werd naar downwind geleid, waar de toren het overnam. Met een extended downwind kwam ik uiteindelijk op final terecht en met een zachte landing, de follow me car en een vriendelijk woord waren we dan in Oostende!

Het strand is een paar minuten wandelen. Het was niet druk op het strand, maar het was dan ook niet echt strandweer. De eerste strandtentjes waren wel een flinke wandel verderop, dus een verkoeling was wel verdiend.

Na een aardige lunch gingen we terug naar het vliegveld voor de terugvlucht, gepland via VOR aan de zuidkant van Brussel. Ik probeerde contact op te nemen met Oostende Ground, en na een aantal calls kreeg ik toestemming om op te starten. De toestemming om te taxi-en kwam maar niet, ook na herhaalde calls. Na een aantal minuten werd ik verzocht om contact met Tower op te nemen: Ground werd blijkbaar niet gebruikt vandaag…

Na take-off was het via Torhout naar de VOR AFI (Afligem). Op Brussel Info was het wederom niet druk en men had alle tijd om je te waarschuwen voor naderende vliegtuigen: erg welkom want iedereen vloog relatief laag: de wolkenbasis was 2300 voet en rondom Brussel is de limiet sowieso 1499 voet voor ongecontroleerd vliegverkeer.

Vanuit AFI was het een outbound radial naar het zuiden, om daar bij de mast van Tubize weer naar het oosten te vliegen richting VRP Waterloo: duidelijk herkenbaar uit de lucht. Daar nam ik afscheid van Brussel Info en vroeg Beauvechain Approach voor een crossing clearance via VOR HUL (Huldenberg) en FLO (Flora). Om hun runway te vermijden vlieg je dan HUL, VRP Haasrode, FLO. Die crossing was geen probleem en na de mooie bossen in deze omgeving kwam Haasrode snel in zicht, met de stad Brussel onder de linkervleugel.

Inmiddels kwam thuishaven Hasselt weer in zicht: de windzak stond nu minder variabel en redelijk recht in de baan; met een rustige landing was het een mooie afsluiting van een mooie dag vliegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *