Het effect van wind op je landing

Posted by Ralf on juli 26th, 2011 filed in Howto, Terlering

Over het meten van snelheid in de lucht schreef ik al eerder een weblog posting. Je groundspeed is belangrijk voor je navigatie, maar ook voor je landing. Op Internet dook de afgelopen dagen een (oudere) opname op van een Cessna Citation jet die een runway excursion had; aan het einde van de landingsbaan had hij nog teveel snelheid over en dook het vliegtuig het water in; iedereen kon gelukkig zonder al te veel kleerscheuren het toestel verlaten.

Na onderzoek bleek dat een aantal factoren hadden meegespeeld: de landingsbaan was nat, en de piloot landde met de wind mee.

Met name dat laatste is een factor waar -zeker bij korte landingsbanen- goed rekening mee gehouden moet worden. Eerder dit jaar vloog ik naar Seppe, waar het restaurant ter hoogte van de thresholds op runway 07 ligt. Voor het publiek -en dus de omzet- is het dan natuurlijk interessant dat daar de toestellen landen en niet 800 meter verderop.

Ondanks een aantal knopen wind, werd toch met de wind mee geland, met als gevolg dat mijn landing verder uitkwam dan gepland. Ik had meer dan voldoende ruimte om nog af te remmen, maar ik sloeg naderhand toch nog eens aan het rekenen.

In het toestel waar ik meestal mee vlieg land je met een airspeed van rond de 60 knopen: iets minder al het een short field landing is, iets meer als er veel crosswind is of het wat gusty is. 60 knopen is 111 km/u . Uitgaande van geen wind is dat dan ook de snelheid waarmee je wielen op de grond komen; die snelheid moet je dan eruit zien te krijgen; een aantal tips gaf ik al eerder in een weblog posting.

Stel nu dat de wind 5 knopen is: land je tegen de wind in (wat men meestal doet), dan hoef je nog maar 101 km/u aan snelheid te verliezen op de landingsbaan. Maar land je met wind mee, dan is dat 120 km/u. Een verschil van bijna 20 km/u . En dat is nogal wat.

In de POH van het vliegtuig kun je opzoeken hoeveel meter landingsbaan je nodig hebt. Ook staat er een tabel waarmee met de gegeven wind (of andere variabelen zoals regen, sneeuw, grasbaan) dat kunt corrigeren. Als voorbeeld een toestel waar ik regelmatig mee vlieg:

Meters nodig zonder wind: 370 meter
Voor elke 9 knopen wind tegen: 10 % minder
Voor elke 2 knopen wind mee: 10 % meer

Bij 5 knopen wind is het verschil tussen wind mee en wind tegen: 119 meter. In geval van 10 knopen wind loopt dat verschil op tot ruim 200 meter. Een verschil waar menig piloot zich wel in kan vergissen. Gelukkig zijn veel landingsbanen van voldoende lengte voor kleinere sportvliegtuigjes, maar in bovenstaand filmpje had de piloot van deze Cessna jet zich dus niet goed voorbereid. Op Internet circuleren verhalen dat deze piloot wel vaker rare capriolen heeft uitgehaald. Ook heeft hij blijkbaar wel humor: het nieuwe toestel werd OY-WET genoemd.

Voor mij wel een aanleiding om ook eens de benodigde lengte te berekenen mocht het vliegveld om “operationele” redenen besluiten om toch met de wind mee te landen; je kunt dan beter een inschatting maken of het veilig is om te landen en wanneer je eventueel een go-around moet doen als je voorbij je uiterste landingspunt vliegt in de flare.

Geef je reactie