Review: Boek “Vergeten ramp”

Posted by Ralf on juli 15th, 2011 filed in Review

Vandaag is het 15 jaar geleden dat op het vliegveld van Eindhoven een C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht in de naderingsprocedure crasht. Tientallen mensen (piloten en passagiers) komen om, slechts enkelen overleven de vliegramp.

C130

Al tijdens de blus- en reddingsoperatie is er veel kritiek op de aanpak en dit geluid is in al die jaren niet verstomd. Als piloot en gebruiker van het vliegveld in Eindhoven ligt de focus echter ook op wat er mis is gegaan tijdens de vlucht.

In 2009 kwam het boek Vergeten Ramp uit, dat vanuit een journalistieke inslag kijkt naar de ramp. Het grootste deel van het boek gaat over de reddingsoperatie en wat daar allemaal -mogelijk- mis is gegaan. Mogelijk, omdat officiële rapporten niet aanwezig zijn of onduidelijk blijven. De eerste paar hoofdstukken beschrijven echter ook in redelijk detail wat er voor en tijdens de vlucht zich afspeelde.

In tegenstelling tot rapporten die we gewend zijn vanuit bv de Nederlandse onderzoeksraad, is het boek niet echt objectief en wordt er veel gespeculeerd. Waar rook is, is vuur, zal de auteur gedacht hebben en eerlijk is eerlijk: het leest ook wel lekker weg, het is geen droge opsomming van feiten. In 2002 heeft de onderzoeksraad wel een rapport gepubliceerd over de Herculesramp.

Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen. Na het lezen van het boek begrijp je wat er zeer waarschijnlijk is misgegaan waardoor het toestel crasht net naast de landingsbaan voorbij de threshold van runway 04 (vanuit de lucht zie je het monument goed liggen). Je begrijpt ook waarom men in Eindhoven bijna overdreven fanatiek en consequent naar het aantal personen aan boord vraagt: dit was tijdens de reddingsoperatie een van de onduidelijkheden; de C-130 wordt ook vaak als vrachtvliegtuig ingezet dus zekerheid over aantal passagiers was noodzakelijk om de brandweer op de juiste manier in te zetten. En je snapt waarom er bij een voorzorgslanding van een vliegtuig, civiel of militair, klein of groot, meteen groot materieel ingezet wordt: niemand wil een herhaling van wat er toen gebeurd is.

Voor slachtoffers en nabestaanden zal het boek nooit gesloten zijn, maar dit boek geeft een goede samenvatting van het grootste vliegtuigongeval in de geschiedenis van Eindhoven, op 15 juli 1996. Een NOTAM voor EHEH vandaag:


NO OVERFLYING OF EHEH AD PSN 5127N00522E RADIUS 2NM BTN GND/3000FT AMSL DUE TO CEREMONY. GND - 3000FT AMSL, 15 JUL 15:50 2011 UNTIL 15 JUL 16:15 2011. CREATED: 27 JUN 07:59 2011


Titel: Vergeten ramp
Auteur: Hans Matheeuwsen
ISBN: 9789077740453
Prijs: EUR 21.95 bij bol.com

Geef je reactie