Solo navigatie deel 2

Posted by Ralf on juli 31st, 2009 filed in Opleiding

Een van de eisen om je PPL te halen is 10 uur solo waarvan 5 uur navigatie. Ik had echter pas 3.5 uur solo navigatie op de teller staan dus vandaag was het doel om een mooie navigatie te doen zodat die grens ook gehaald werd.

Bij mijn eerste solo navigatie had ik al het doel om dit vliegveld aan te doen maar wegens een NOTAM kon dit op dat moment niet. Vandaag lag er echter geen strobreed in de weg! Na de navigatie doorgesproken te hebben met de instructeur kon ik op weg.

De eerste vlucht ging perfect, alle berekeningen klopten. Bij het doorkruisen van een CTR waar het nogal druk was werd ik een andere route dan berekend opgestuurd maar die mini uitwijk ging goed. Na anderhalf uur vliegen kon ik een zachte landing maken en even genieten van een welverdiend drankje.

Maar omdat de uitwijk wat meer tijd gekost had moest ik toch wat vaart maken, na mij had iemand het toestel nog gereserveerd. Dus snel de landingsrechten betalen, tanken en de lucht in. Intussen was de wind flink sterker geworden maar vooral uit zeer variabele richtingen, dus ik dreef regelmatig van de koers af die ik berekend had en het was lastig daarop anticiperen. Het zicht was gelukkig perfect dus het was niet moeilijk om mijn geplande route te volgen.

Toen ik weer een CTR doorkruiste werd ik door de luchtverkeersleider gewaarschuwd voor een onbekend vliegtuig iets voor mij en maar een paar honderd voet lager. Ze hadden hem wel op radar maar de piloot had zich niet gemeld op de frequentie. Het vliegtuig vloog ook niet echt in een rechte lijn, was bezig met allerlei bochten. Wel richting de VOR waarin ik ook vloog. Dus even goed in het oog houden, zeker nabij de VOR, je weet dan niet welke kant dat toestel uitgaat. Gelukkig scheidde onze wegen daar en kon ik weer rustig verder gaan.

Bij mijn thuishaven aangekomen zat er niemand in het circuit en niemand aan de radio. Gezien de variabele wind van vandaag kon de ‘runway in use’ best wel eens gedraaid zijn. Dus de officiele procedure: 500 voet boven circuithoogte over het vliegveld heen, het signalenvierkant bekijken waarin allerlei informatie beschreven staat door middel van symbolen. Daarna kon ik netjes het circuit indraaien en na een redelijke landing (al was het wat ver op de baan) kon ik het toestel weer parkeren.

In totaal iets meer dan 3 uur gevlogen met heerlijk weer, perfect zicht en weer een hoop ervaring erbij! En dan te beseffen dat je dit soort trips altijd kunt doen zodra je de PPL binnen is. Ik kijk er naar uit!


2 Responses to “Solo navigatie deel 2”

  1. Mickey Airlines » Uitwaaien in Oostende Says:

    […] = "google_plusone,twitter,facebook_like";Tijdens mijn opleiding vloog ik al eens eerder naar Oostende, maar dat was inmiddels al bijna 2 jaar geleden. Tijd om het nogmaals te bezoeken, maar nu ook met […]

  2. Mickey Airlines » Go west in Oostende Says:

    […] een luchthaven waar ik al een paar keer geweest ben, tijdens een solovlucht in de eerste fase van mijn opleiding tot piloot, tijdens een weekend navigatie met mijn instructeur […]

Geef je reactie