Vliegen in de nacht

Als je ooit tegen zonsondergang gevlogen hebt of wel eens in de nacht in een lijnvliegtuig gezeten hebt, weet je wellicht hoe schitterend het uitzicht op de grond kan zijn: overal lampjes van de steden en dorpen, verbonden met lange slierten van straatlantaarns. En dat dan afgewisseld met grote donkere leegtes, wat vanalles kan betekenen: bossen, vlaktes?

Als VFR piloot is het in maar weinig landen mogelijk om in de nacht te vliegen. In USA is het een verplicht deel van je opleiding, in de lage landen zit dit deel er niet in. Nacht VFR is in maar weinig landen toegestaan; de meeste landen verplichten je een IFR opleiding te volgen. In Belgie is er echter wel een nacht VFR opleiding mogelijk.

Circulaire FCL11 legt uit wat er voor nodig is. Zo moet je minimaal 60 uur PIC zijn, 100 uur TT en 20 uur cross country. Het toestel geschikt zijn voor nachtvluchten en voor de vlucht moet aan de voorwaarden voldaan worden zoals deze benoemd staan in de AIP ENR 1.1 , zoals verplicht radio contact en het verplicht indienen van een vluchtplan.

Als dat allemaal in orde is, dan kun je starten aan een opleiding. De meeste piloten starten met deze opleiding in de herfst of winter; dan is het immers vroeg donker; in de echte nacht moet je overigens minimaal op FL50 vliegen.

Maar als je die obstakels allemaal voor lief neemt, dan kun je wel genieten van een schitterend uitzicht. Zie bijgaande filmpjes van een trainingsvlucht in de nacht dwars door Belgie.

deel 1:

deel 2:

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *