Flight levels

Posted by Ralf on december 24th, 2009 filed in Terlering

Als beginnend piloot zul je de meeste tijd doorbrengen op relatief lage hoogte; het uitzicht is dan al prachtig en je zit minder vaak door gecontroleerd gebied te vliegen, wat de meeste piloten prettiger vinden. Er komt echter wellicht een moment dat je toch wat hoger wil vliegen: zeker als je wind mee hebt, kan dat flink schelen in je grond snelheid en ben je eerder op je bestemming. Altijd meegenomen toch? Maar hoe zat dat ook alweer met flight levels?

Vliegtuigen hebben hoogtemeters. Maar eigenlijk meten ze niet de hoogte, maar de luchtdruk. Het resultaat van die luchtdruk meting (in millibar [mb] ) wordt omgezet in een hoogte volgens een vast stramien: elke mb verschil is ongeveer 30 voet (10 meter) verschil. Alle hoogtemeters zijn volgens dezelfde standaard ingesteld.

Met een draaiknop kun je de luchtdruk instellen. De luchtdruk zal echter per moment en plaats verschillen. Daarom geeft de luchtverkeersleiding de lokale of regionale QNH aan: de luchtdruk ter plaatse of de laagst gemeten luchtdruk in die regio. Als je dit instelt geeft dit een hoogte boven zeeniveau (AMSL). Het is dus niet de hoogte boven de plek waar je vliegt! Als alle vliegtuigen QNH instellen zal er geen verschil zijn in het aflezen van de juiste hoogte. Je praat dezelfde ‘taal’ als het ware.

Vliegen op basis van QNH is goed voor korte afstanden. Per moment en plaats verandert de luchtdruk niet zo sterk op die afstanden. Vlieg je echter snel (bij voorbeeld een Airbus), dan kan de luchtdruk wel snel veranderen. Het is dan ondoenlijk om telkens iedereen zijn hoogtemeter weer opnieuw te laten instellen. Daarom wordt er boven een bepaalde hoogte gevlogen met Flight Levels (FL). Als je een FL vliegt, stel je (en de andere vliegtuigen dus ook) je hoogtemeter in op 1013.25 mb of 29.92 inch . Daarmee praat je weer dezelfde taal. Het voordeel van FL is ook dat het taalgebruik korter en duidelijker is: in plaats van ” twelve thousand five hunderd feet ” zeg je “Flight Level one two five”.

Belangrijk bij Flight Levels zijn het moment dat je start met flight level en wanneer je weer stopt en overgaat naar de QNH. Ook zijn er vaste hoogtes afgesproken op basis van de richting die je opvliegt; daarmee is een extra bescherming ingebouwd om voldoende verticale ruimte tussen vliegtuigen te houden. Over beide onderwerpen meer in de volgende post over flight levels.


One Response to “Flight levels”

  1. Mickey Airlines » Flight levels – hoogte en transitie Says:

    […] de vorige post over flight levels ging het over het waarom. Dit keer gaat het over het hoe: hoe kies je een flight […]

Geef je reactie