Limoncello & LIME

Posted by Ralf on juni 10th, 2011 filed in Vluchtverslagen

Als ik ergens voor zaken of vakantie ben, dan probeer ik als piloot natuurlijk een lokale vlucht te doen: een leerzame ervaring. Tot nu toe was dat goed gelukt: Las Vegas en New York waren mooie vluchten en alleen Edinburgh lukte vanwege het slechte weer niet. Deze week was ik in Milaan, dus ik probeerde een vliegtuig met safety-pilot te huren op het vliegveld waar ik landde: Bergamo.

De vliegclub in Bergamo zit aan de andere kant van het vliegveld, dus na wat onderhandelen met de taxi chauffeurs werd ik letterlijk en figuurlijk afgezet bij de vliegclub. Voor een rit van 5 minuten werd 15 EUR gerekend: zelfs vliegen is niet zo duur…

De instructeur die als safety pilot optrad sprak erg goed Engels, hij bleek lange tijd gevlogen te hebben op een Cessna Citation en had zo veel van Europa gezien. Het weer was niet erg goed, dus we besloten een korte vlucht te maken, richting een meertje een stukje verderop, en daarna weer terug.

Na een grondige ground check konden we instappen, taxi clearance vragen en konden we richting runway 12 hobbelen. Even later kregen we cleared for take-off en zaten we in de lucht.

Bergamo (LIME) heeft 2 runways: we gebruikten de kleine runway, terwijl op de grote runways de airliners af en aan vlogen; we werden geacht daar goed uit de buurt te blijven, waardoor we soms wel wat dichtbij langs de opkomende bergen moesten vliegen, maar dat schijnt met bergvliegen zo te horen…

Na een kleine 10 minuten verscheen achter een heuveltje het meertje. We maakten een mooie ronde langs het meer, met diverse grote en kleine eilanden in het meer zelf. Een van de eilanden zou gekocht zijn of worden door een Amerikaanse filmster. Mooie lokale geruchten!

Op weg terug naar het vliegveld vlogen we nog over het oude stadsdeel van Bergamo. Een schitterend uitzicht over de oude stadsmuren en de oude huizen die al heel wat geschiedenis hadden meegemaakt.

Vanuit Bergamo was het nog een korte vlucht naar downwind; er was nauwelijks wind, dus we vroegen om een landing op runway 30. Ik kwam wat langzaam en laag binnen (niet geholpen door het feit dat de snelheidsmeter in miles/hour was in plaats van knopen), maar met een mooie stallwarning net voor touchdown stond ik dan toch weer veilig op LIME airport.

Helaas hadden we geen tijd gehad voor een uitgebreide ronde, maar ook met dit half uur vliegen kon mijn verblijf in Milano en omgeving niet beter beginnen; de Limoncello was voor de rest van de dagen in Italie…


One Response to “Limoncello & LIME”

  1. Willemijn Says:

    Nice! Had al gehoord dat het leuk was, tof om verhaal en foto’s erbij te hebben :-)

Geef je reactie