Gusting winds

Posted by Ralf on mei 22nd, 2011 filed in Terlering

Na dagen van mooi weer en een kalme wind was er voor zondag 22 mei behoorlijk wat gusts voorspeld in de TAFs van de diverse vliegvelden in Nederland en Belgie. Gusts kunnen flink hinderlijk zijn terwijl je vliegt, tot gevaarlijk tijdens het opstijgen en landen. Maar wat zijn gusts (of in het Nederlands: rukwinden) nou eigenlijk? En wat zijn de gevaren?

Normaliter waait wind vrij constant qua snelheid. Voor de luchtvaart wordt dit in METAR en ATIS meldingen weergegeven in knopen. Gusts zijn korte maar flinke variaties op die normale windsnelheid. Gusting winds worden aangegeven wanneer de piek boven de 16 knopen ligt en wanneer het verschil tussen hoogste en laagste snelheid meer dan 9 knopen is.

In bovenstaand filmpje zie je wat er kan gebeuren tijdens een gust net voor touchdown: het vliegtuig vliegt al met een flinke crosswind en de gust zorgt ervoor dat het toestel uit balans raakt en een vleugel (bijna) de grond raakt.

Gusts die cross komen kunnen je toestel uit balans trekken, maar ook als de wind precies in de baan ligt, kan een gust gevaarlijk zijn: door de variatie kan je airspeed ineens kortstondig veranderen. Tijdens het opstijgen en landen vlieg je al dicht op stall-speed en een gust kan je dan over de grens trekken. Als je met gusts landt, liefst met wat minder kleppen (om minder impact te hebben van de veranderende wind) en zeker met een hogere snelheid. Hou er dan ook rekening mee dat je meer baanlengte nodig gaat hebben.

Met een klein toestel hebben gusts flinke invloed. In bijgaand filmpje komt de wind pal uit het oosten (090 graden), de baan is 06 . De wind komt dus schuin van rechts, 12 knopen met gusts tot 18 knopen. In de nadering zie je dat de piloot flink aan de slag moet om het toestel netjes te landen.

Mijn geplande vlucht naar Oostende ging in ieder geval door de gusts niet door; er werden gusts tot 33 knopen voorspeld en dat was heel erg ruim boven wat ik veilig acht.


2 Responses to “Gusting winds”

  1. Marcel Says:

    Good choice! Was vandaag idd wat veel van het goede. Gisteren daarentegen prachtig!

  2. Rob Says:

    Die gasten van het eerste filmpje zullen wel aardig het zweet op de ‘rug’ hebben staan……. :)

Geef je reactie