PPR: Prior Permission Required

Als je de AIP en de Bottlangs bekijkt, zul je bij steeds meer velden de term PPR zien staan: Prior Permission Required. Ofwel: eerst bellen om toestemming te vragen voordat je daar naar toe vliegt, of het als uitwijkvliegveld in je planning opneemt. Maar wat kunnen redenen zijn voor PPR en wat heb je er zelf aan?

Stop - One Way - USA

Je landingskaartje in combinatie met de actuele NOTAMs vertellen vaak al een duidelijk verhaal over het vliegveld waar je naar toe gaat vliegen: Kunnen er zwevers actief zijn, is er een mogelijkheid op parachutisten, waar kun je parkeren, circuit instructies, communicatie procedures etc.

Veel velden stellen buiten deze informatie ook de verplichting om vooraf te bellen om toestemming te vragen. Meestal zijn er twee redenen:

 • Men wil een beeld hebben van wat er op ze afkomt. Dit is zeker op kleinere vliegvelden het geval: wellicht is er niemand op bepaalde dagen of momenten. Of wellicht hebben ze een maximale capaciteit per dag aan vliegbewegingen.

 • Men wil de mogelijkheid hebben om last minute informatie door te geven; denk aan een slechte conditie van het vliegveld (zeker bij grasbanen en herfstweer), beschikbaarheid van brandstof of lokale “noise abement procedures”

  Voor jezelf is er ook een flink voordeel: je kunt alvast informatie inwinnen over de landingsbaan die in gebruik is, een update vragen van het lokale weer, vragen naar gebieden in de buurt die je beter kunt ontwijken vanwege eventuele overlast, maar ook vragen of ze goede tips hebben om ergens die 100 dollar hamburger te gaan eten of een fiets reserveren. Je kondigt aan dat je op bezoek komt, en dat wordt door de meeste vliegvelden zeer gewaardeerd!

  Ook al is een veld niet PPR, als het een wat kleiner vliegveld is, is het zeker aan te raden om toch even een telefoontje te plegen: Het is altijd netter om jezelf even aan te melden. Met het nieuwe flightplan systeem in Nederland dat sinds kort actief is, krijgen veel kleinere velden al automatisch een email van je vluchtplan.

 • Gepubliceerd op
  Gecategoriseerd als Terlering

  1 reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *