Runway incursion

Incidenten in de luchtvaart die in Nederland plaatsvinden worden onderzocht door o.a. de onderzoeksraad voor de veiligheid. Deze onderzoeken duren vaak maanden, soms zelfs jaren. Ook al zijn ze vaak niet actueel, ze zijn vaak wel interessant om te lezen. Ik schreef hier al eerder over.

Deze week gaven zij een rapport vrij. Het betrof een onderzoek naar een runway incursion dat in 2009 plaatsvond op Schiphol. Uit het rapport blijkt eens te meer dat het gebruik van standaard termen in het radioverkeer van levensbelang kan zijn.

Zoals bij vrijwel elk incident in de luchtvaart zijn er meerdere fouten die geschakeld leiden tot het incident. In dit geval begon het met een luchtverkeersleider: in plaats van de gebruikelijke klaring met een duidelijke “hold short at ” gaf hij een continue To Runway 22.

De piloten interpreteerden dit als een klaring om ook de Runway al op te draaien. Een klaring die “Schiphol Ground” overigens niet mag geven: de actieve runways worden beheerd door “Tower” die ook de vertrek- en landingsklaringen geeft.

Bij dit incident gebeurde er gelukkig uiteindelijk niets ernstigs: het vliegtuig dat wilde landen maakte ruim op tijd een doorstart. De piloten in het toestel op de grond hadden het toestel in nadering wel gezien, maar dachten dat het richting een andere runway ging. Op zich niet onbegrijpelijk, runway 22 wordt minder vaak gebruikt dan alle andere runways op Schiphol.

Er zijn twee lessen die je hieruit moet trekken: gebruik de standaard termen. En als je een instructie niet volledig begrijpt of vreest dat je het niet volledig gehoord hebt, niet gewoon als readback de boel herhalen, maar vraag om extra uitleg: When in doubt, shout!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *