Air crash investigation

Posted by Ralf on februari 15th, 2010 filed in Terlering

Voor buitenstaanders lijkt het een rare fascinatie; piloten kijken en lezen veel over vliegtuig ongelukken of bijna ongelukken. Waarom doen we dat toch? Het antwoord is heel simpel: om te leren! Een ongeluk zit in een klein hoekje en door het lezen over waarom het (bijna) mis ging bij iemand anders kun je jezelf trainen op een soortgelijke situatie.

Als een vliegtuig neerstort is dit groot nieuws, ook al is het een klein vliegtuigje. Het duurt dan vaak echter een aantal maanden of zelfs jaren voordat het officiële onderzoek is afgerond. In dat onderzoek wordt heel nauwkeurig gekeken naar de toedracht: hoe kon dit ongeluk veroorzaakt worden? En welke lessen kunnen we hieruit trekken?

In Nederland publiceert de Onderzoeksraad lopende en afgeronden onderzoeken naar ongevallen en ernstige incidenten. Luchtvaart is wereldwijd en wereldwijd wordt met dezelfde typen toestellen gevlogen, dus een interessante bron van informatie is de Amerikaanse NTSB database. Ook de FAA in USA heeft zo’n database.

Diverse landen anonieme meldpunten opgezet waar mensen hun ervaringen kwijt kunnen. Door het anoniem te houden vergroot men de kans dat ook bijna ongevallen gemeld worden. Deze instanties brengen regelmatig nieuwsbrieven uit met leermomenten van gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen. NASA Callback is zo’n nieuwsbrief, de Engelse instantie brengt CHIRP uit, dat zich focust op incidenten die vooral voortvloeien uit menselijk handelen.

Als piloot is het melden van bijna ongevallen en ongevallen bij officiële instanties overigens verplicht in de meeste landen. Vliegen is een veilige hobby en beroep en dat wil iedereen graag zo houden!


2 Responses to “Air crash investigation”

  1. Mickey Airlines » Runway incursion Says:

    […] Ook al zijn ze vaak niet actueel, ze zijn vaak wel interessant om te lezen. Ik schreef hier al eerder […]

  2. Mickey Airlines » (On)Bewust onbekwaam Says:

    […] luchtvaart” komen gelukkig niet wekelijks voor, maar ze gebeuren wel. En vaak komt dan de Onderzoeksraad in actie. De afgelopen weken kwamen twee rapporten uit naar aanleiding van hun onderzoek; ze […]

Geef je reactie