Visual Reporting Points verkennen

Posted by Ralf on februari 20th, 2010 filed in Opleiding

De vliegclub waar ik begin 2010 ook lid van ben geworden ligt op een gecontroleerd veld; dat betekent extra procedures en standaard vertrek en aankomst routes. Tijdens de vorige les hadden we al een aantal punten bekeken. Deze les stond vooral in het teken van nog meer punten herkennen.

‘s Ochtends leek het weer niet al te best; het eerste toestel dat opsteeg moest al snel weer landen omdat de wolken toch een stuk lager zaten dan de METAR aangaf. Circuit hoogte was niet echt te bereiken. Ik stond 2 uur later ingepland, dus het zou erom hangen of de wolken dan hoog genoeg zouden zitten.

Een voordeel van een actief gecontroleerd vliegveld is dat er ook een meteo dienst aanwezig is. Zij gaven na 12:00 een groener licht. Eerst werd een verkenningsvlucht toegestaan, en zij deden een Pilot Report (PIREP); het weer was goed !

De voorbereiding, flight plan en dergelijke hadden we al gedaan, dus we konden meteen de lucht in. Met een standaard vertrek naar het zuiden kwamen we aan in een steeds mooier wordende lucht. Zo hebben we een half rondje om de CTR gevlogen, om in het noorden weer een standaard aankomst uit te voeren. Het blijft verbazingwekkend hoe snel je met zo’n vliegtuig van punt A naar punt B bent ; de dorpen en steden wisselden elkaar in hoog tempo af! De les werd afgesloten met een aantal touch & go’s. Helaas weinig crosswind, daar wil ik graag nog eens met instructeur op oefenen.

Op een paar kleine opmerkingen na was de instructeur tevreden; punten goed herkend en veilig gevlogen. Een goede tip was om in een hoogdekker bij een bocht naar rechts, eerst je rechtervleugel omhoog te doen (alsof je naar links gaat). Dan kun je ook “achter de vleugel” kijken of er niet een ander toestel zit. Dat dit belangrijk is, kun je lezen in dit rapport. Uiteraard geldt dit ook voor een bocht naar links en bij laagdekkers; je weet nooit wat er achter je vleugel schuil gaat.

In het clubgebouw nog even nagepraat; er waren een paar mensen aanwezig die overwegen ook een PPL opleiding te starten. Hopelijk heb ik ze extra enthousiast gemaakt!

Geef je reactie