Cessna 172 les 2

Posted by Ralf on januari 23rd, 2010 filed in Opleiding, Vluchtverslagen

Mijn opleiding en de vluchten daarna heb ik altijd vanuit een kleine en mooie grasbaan gedaan. Ideaal om te leren vliegen en zonder veel poeha te kunnen vertrekken. Daarnaast, een zeer gezellige en actieve vliegclub, waar ik graag kom om een praatje te maken. Het is echter wel een uur rijden, enkele reis. Dat maakt een korte vlucht soms wat lastig: even na je werk nog een vluchtje maken is er dan vaak niet bij.

Dichterbij ligt een groot vliegveld met een paar kilometer beton om op te kunnen landen. Er is ook een vliegclub die vooral in het weekend actief is. Per 1 januari ben ik daar ook lid geworden om met name voor die kortere vluchten. Vandaag had ik daar mijn eerste instructie.

Omdat het een gecontroleerd veld is, zijn er flink wat procedures. Na een taxi klaring konden we richting de startbaan en na een korte grondrun (en take-off klaring natuurlijk) waren we los.

De instructeur liet me eerst een standaard departure vliegen, om zo de verschillende reporting points te ontdekken. Daarna keerden we terug naar het vliegveld voor wat touch and go’s. Er stond wat crosswind en door de andere perceptie van de baan en de open vlakte rondom het veld waren de eerste landingen niet super te noemen. Na een aantal landingen nog even een andere standaard departure en arrival gedaan aan de andere kant van het veld. Bij terugkomst weer een crosswind landing, die ging gelukkig wel wat beter. Op zo’n betonnen baan met een center line valt het ook meteen op als je een meter uit het midden zit…

Na het verlaten van de runway weer GND opgeroepen en terug taxien naar de vliegclub. Je legt heel wat afstanden af, alleen de taxi afstanden zijn al fors groter dan de runway van mijn vertrouwde thuisvliegveldje.

Na de nodige administratie heb ik afgesproken om nog minimaal een les te pakken op dit veld om de omgeving nog beter te leren kennen en wat extra te oefenen op crosswind landingen, zodat dit er helemaal goed inzit.

Volgende week weer een Cessna 172 instructie in Belgie. Deze les is al een keer of 3 niet doorgegaan, dus hopen op mooi weer, zodat ik hopelijk op de Cessna 172 van de club gelost kan worden.


One Response to “Cessna 172 les 2”

  1. Mickey Airlines » Visual Reporting Points verkennen Says:

    […] veld; dat betekent extra procedures en standaard vertrek en aankomst routes. Tijdens de vorige les hadden we al een aantal punten bekeken. Deze les stond vooral in het teken van nog meer punten […]

Geef je reactie