Werking van de PAPI

Als je gewend bent om als sportvlieger op smalle en korte landingsbanen te landen, kan je in de nadering bij een groot veld wel eens in de war raken.

Doordat het veld breder is dan dat je gewend bent, interpreteren je hersenen de hoogte verkeerd: ze refereren het zicht aan het standaard veld (smal) en dus trek je de conclusie dat je erg laag zit. Hierdoor zul je te langzaam je hoogte laten afnemen en dus de landingsdrempel voorbij vliegen. Dit soort effecten kunnen ook optreden bij een hellende baan.

Een PAPI kan je helpen om een nette nadering te maken en dus op de juiste plek op de landingsbaan te landen. In dit artikel gaan we in op de werking van de PAPI.

PAPI staat voor Precision Approach Path Indicator. Het is een systeem dat uit (meestal) 4 sets van lampen bestaat die door middel van verschillende kleuren aangeeft of je boven, onder op precies op het glijpad zit. De 4 sets staan links of rechts van de landingsbaan. Op bijgaande foto zie je zo’n enkele set.

Elke set kan 2 kleuren uitzenden: rood en wit. Door middel van een slim lenzen systeem ziet de piloot of rood, of wit. Dit is afhankelijk van de hoogte en afstand tot de baan waar de piloot zich bevindt.

Doordat de lenzen per set net wat anders afgesteld staan geeft elke set een andere kleur op basis van die hoogte en afstand. Alle sets gecombineerd geven de piloot een indruk van de hoogte; als hij 2 rode en 2 witte lichten ziet, weet de piloot dat hij voor die afstand op de juiste hoogte is voor een mooie nadering.

Ziet de piloot meer rood dan wit, dan zit het vliegtuig te laag (red is death). Meer wit dan rood betekent dat het vliegtuig te hoog is (white is height).

Door tijdens je nadering te zorgen dat de lampen continue op 2 wit en 2 rood staan, zorg je ervoor dat je netjes op het juiste glijpad zit en mooi op de juiste plek op de landingsbaan terecht komt.

De lampen moeten behoorlijk veel licht afgeven en hebben een brandtijd van zo’n 1000 uur. Dat betekent dat ze regelmatig vervangen moeten worden en dat ze behoorlijk wat stroom verbruiken. Er zijn initiatieven om dit naar LED te krijgen, maar dit is nog in een beginstadium.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *