Welk type opleiding?

Posted by Ralf on februari 8th, 2010 filed in Opleiding

Als je overweegt om te leren vliegen, is er een veelvoud aan opties om uit te kiezen. Niet alleen waar je gaat leren vliegen, maar ook voor welk brevet. Vliegen is er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen tussen zweefvliegen, motorvliegen, ballonvaarders en helicopters. Waarschijnlijk heb je hier al een voorkeur in gemaakt. In deze post concentreer ik me op de mogelijkheden binnen het motorvliegen en dan specifiek op de niet commerciele brevetten: dus een licentie om prive rond te fladderen.

De meest bekende opleiding is PPL(A) : Private Pilote License (Aeroplane). Hiermee heb je alle vrijheid en mag je internationaal vliegen. Je moet minimaal 17 jaar zijn. Er zit een uitgebreid theorieprogramma bij, en je dient minimaal 45 uren te vliegen en succesvol een uitgebreid examen af te leggen. Na het halen van je brevet heb je allerlei uitbreidingsmogelijkheden, zoals Instrument Rating.

Iets minder bekend, maar zeker te overwegen is de RPL : Recreational Pilot Licence. Dit is beperkt tot vliegen boven Nederland en (in het begin) zonder passagiers. Minimum leeftijd is 16 jaar. Je kunt doorgroeien naar PPL. Dit is een ideaal brevet als je wil kijken of vliegen echt wat voor je is op langere termijn; na 30 uur is het al mogelijk om je examen af te leggen. Het nadeel is dat je niet de grens over kunt en dat je je hobby niet in de lucht kunt delen met anderen.
Als je met RPL wil doorgroeien naar PPL, let dan wel goed op of dit bij de vliegschool mogelijk is zonder al te veel extra uren te vliegen; Voor RPL mag je vliegen met een “RFI” instructeur, maar deze uren mag je niet -volledig- meetellen voor de PPL opleiding; die uren moet je namelijk vliegen met een “FI” instructeur.

Heb je geen behoefte aan (veel) passagiers, dan kun je een ultra-light opleiding overwegen. In Belgie heet dit ULM, in Nederland MLA. Dit zijn toestellen met een startgewicht tot maximaal 450 kilogram. Tegenwoordig zijn deze toestellen net zo snel of zelfs sneller dan de “PPL”-toestellen. De medische eisen zijn ook iets lichter dan bij RPL en PPL. De theorie is zeer beperkt, maar besef ook dat veel vliegvelden dit type toestellen niet toestaan. Een ideaal brevet als je gewoon regelmatig in de lucht wil hangen, zonder specifieke bestemming.

In een latere post ga ik dieper in op de PPL(A) opleiding; waar moet je aan denken en hoe pak je een en ander aan?

Geef je reactie