Flight sim: communicatie

Posted by Ralf on maart 31st, 2010 filed in Opleiding

In de vorige post heb ik een aantal voor- en nadelen van flight sims op een rij gezet. Een van de grote voordelen van simulatoren is dat het gebruik een stuk goedkoper is dan een echt vliegtuig. Ideaal om procedures te oefenen.

Radio communicatie is een vorm van communiceren die volgens strakke procedures gaat. Dat lijkt ideaal om te oefenen en via internet is dit ook mogelijk: je koppelt je simulator aan een wereldwijd netwerk en voor je het weet sta je op schiphol en vraag je een start-up clearance.

Echte personen bemannen de luchtverkeersleiders frequenties en zorgen voor een realistisch beeld van de radio communicatie. Ook andere piloten vliegen rond in deze virtuele omgeving, dus op de grond en in de lucht kom je ook nog wel eens iemand tegen.

Er zijn twee grote netwerken: VATSIM en Ivao. Feitelijk verschillen ze niet erg veel van elkaar. VATSIM is wat groter, terwijl Ivao een goede dekkingsgraad heeft binnen Europa. Bij Ivao zul je dus ook kans hebben op een Dutch Mil of Brussels Information; bij VATSIM zul je voornamelijk luchtverkeersleiders op Schiphol vinden.

99 % van de piloten op deze netwerken vliegen op de grote kisten; zij vliegen met name IFR. VFR kom je weinig tegen, maar kan je natuurlijk zonder problemen doen. Veel verkeersleiders vinden dit ook leuk, want dat betekent voor hen wat andere procedures dan dat ze normaal tegenkomen. In Nederland is er ook een VFR club, die regelmatig virtuele bijeenkomsten heeft en gezamenlijk hun tours door Nederland en daarbuiten doet.

Navigatie op basis van VFR vergt een gedetailleerde scenery. Als alternatief kun je natuurlijk op basis van VOR bakens navigeren. Of je pakt de waddeneilanden, die zijn goed te herkennen. Al met al een goede manier om meer ervaring te krijgen in de R/T . Mij heeft het wel geholpen, al is het maar om de spraaksnelheid van luchtverkeersleiders onder de knie te krijgen….

Geef je reactie