Flight sims: helpt dat?

Posted by Ralf on maart 15th, 2010 filed in Opleiding

Een vraag die ik wel eens krijg, en die ik mezelf ook afvroeg: helpt een flight simulator tijdens en na je opleiding? Kort gezegd: dat hangt er vanaf. In deze posting mijn mening.

In de eerste plaats heb je verschillende typen flight sims. De meest gebruikte zijn Microsoft Flightsimulator (MSFS) en X-Plane. Beiden hebben hun voor- en nadelen: Voor MSFS zijn er veel uitbreidingen beschikbaar, zoals bij voorbeeld de VFR scenery van Nederland. X-Plane wordt dan weer geroemd om zijn natuurgetrouwe vlieg ervaring, met name bij de kleinere toestellen. Hoewel het er allemaal iets minder mooi uitziet, en het aantal verschillende toestellen wat beperkter is, is dat uiteindelijk waar de meeste piloten in geinteresseerd zijn.

Heb je er wat aan tijdens je opleiding? Het kan zeker helpen; je kunt thuis oefenen hoe instrumenten werken, oefenen met het navigeren op basis van VOR bakens, en het herhalen van je checklists zodat je hier geen kostbare praktijkuren aan kwijtraakt. Mocht je IFR gaan doen, dan is een simulator zeker goed; IFR is veel procedures oefenen, en dat kun je makkelijk nabootsen.

Het helpt echter nauwelijks met het vliegen zelf. Het echte gevoel dat je hebt bij het vliegen, met name bij het opstijgen en landen heb je toch echt dat echte gevoel en 3D zicht nodig.

Maar, een tijd geleden vloog ik met een simulator om nog eens wat extra oefeningen op VOR te doen. Ik was bezig met een klim van FL50, toen op zo’n 4000 voet ineens de motor ermee stopte. Meteen een goed moment om de noodlanding procedure nog eens te herhalen. Dus toestel in best glide, landingsspot uitkiezen en tijdens de glijvlucht proberen te achterhalen wat het probleem was. Helaas kon ik de motor niet meer herstarten en kon ik dus na een relatief lange glijvlucht mijn toestel netjes in het gras neerzetten. Dit was zeker goed om ook op die manier eens te oefenen; je kunt dan ook daadwerkelijk de schakelaars bedienen zoals transponder op 7700, fuel selector off e.d. Dit doe je tijdens de praktijk training niet.

Een laatste groot voordeel behandel ik uitgebreid in een volgende posting: het oefenen van de radio communicatie middels flight simulators. Je zult zien dat dit behoorlijk realistisch nagebootst kan worden. Many happy (virtual) landings!

Geef je reactie