SPOT tracking: leuk en nuttig

Begin 2008 lanceerde SPOT de SPOT messenger; een GPS apparaat dat via satelliet berichten terug kan sturen. Via een web interface stel je in welke email adressen en telefoonnummers de berichten moeten ontvangen. Het is een soort van Personal Locator Beacon. In deze post de voor- en nadelen van de SPOT.

Het voordeel van de SPOT is dat je het niet alleen in geval van nood kunt gebruiken, maar ook wanneer het gewoon goed met je gaat. Je kunt “OK” berichten versturen, zodat familie en vrienden weten dat het goed met je gaat. Dit heb ik vorig jaar gebruikt op een vakantie in een land zonder fastoenlijk GSM bereik.

Er is ook een ‘911’ knop; dan wordt elke 5 minuten je lokatie uitgezonden en wordt door het SPOT contact center contact opgenomen met de lokale autoriteiten. Als tussenvorm is er een “Help” knop; dan worden alleen familie en vrienden geinformeerd.

Het leukste (en meest gebruikte) is echter de tracking feature: elke 10 minuten zendt het apparaat je huidige lokatie uit. Via een google maps pagina kun je dan achteraf -of zelfs live als je wil- volgen waar je bent. Ideaal als je mensen je avonturen op de voet willen volgen.

Als je wil weten wat je exacte route was, heb je meer aan een GPS tracker die de hele route opslaat, maar wil je een algemeen beeld van je route plus wat extra zekerheid dat je in geval van nood je lokatie kunt uitzenden naar je geliefden, dan is de aanschaf zeker het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat naast de aanschaf van het apparaat, je ook jaarlijks abonnementskosten betaald. Daarmee is incidenteel gebruik wel duur; maar ik vind het de prijs na 2 jaar ervaring wel waard.

Let wel: Een dergelijk apparaat is geen vervanging voor de ELT eisen die diverse landen nu invoeren of al ingevoerd hebben. Controleer voordat je de grens overgaat of dat land al eisen heeft met betrekking tot gebruik van ELT. Hoe nuttig een PLB of ELT kan zijn, zie je in bijgaande filmpje uit 1989. Deze mensen werden in verlaten gebied binnen een aantal uren gevonden. Met de huidige locatie technieken zal dat wellicht nog sneller zijn.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *