Review: Boek “Air Babylon”

Posted by Ralf on april 5th, 2010 filed in Review

Altijd al eens willen weten wat er nu waar is van de stoere verhalen van piloten en stewardessen? Is het piloten bestaan een groot feest, wereldwijd, slechts onderbroken door een paar uur per dag te vliegen?

In het boek Air Babylon wordt een dag in het leven van de commerciële luchtvaart beschreven. Het is geschreven door Imogen Edwards-Jones, die ook het boek Hotel Babylon schreef, waar de gelijknamige TV serie op gebaseerd is. Gebeurt er in de luchtvaart net zoveel als in de hotel industrie?

De auteur beweert dat alles in het boek ook daadwerkelijk gebeurd is al is het dan niet in 24 uur en niet door slechts 1 persoon. Als je zo alles achter elkaar leest, kun je eigenlijk je ogen niet geloven. Maar een aantal dingen zal echt wel waar zijn: uiteraard wordt er onderscheid gemaakt tussen passagiers en help je jezelf als passagier niet als je een grof bent tegen het personeel.

Aan de andere kant zitten er ook fouten in, die je als piloot vrij snel kunt weerleggen. Zo is er een anekdote dat er iemand overlijdt in het vliegtuig dat onderweg is van Singapore naar London. Om gedoe met de autoriteiten te voorkomen beweert de gezagvoerder dat de passagier zijn hartaanval tijdens de landing kreeg, want dan is het het Engels grondgebied en is er geen gedoe met India, in wiens luchtruim de man eigenlijk is overleden.

Maar juist om dit soort problemen te voorkomen zijn er in de wet voorzieningen getroffen; Binnen het toestel blijft het grondgebied tijdens de vlucht gelijk. In een eerder bericht schreef ik hier al over.

Je moet het boek dus vooral met een dikke korrel zout nemen. Het is een aardig boek om te lezen. Ik zou wel adviseren om het via een bibliotheek te lezen, zodat het je geen geld kost. Mocht je het toch willen kopen, bij bol.com hebben ze de originele Engelse versie beschikbaar.

Titel: Air Babylon
Auteur: Imogen Edwards-Jones
ISBN: 9780552155175
Prijs: 10.99 EUR bij bol.com

Geef je reactie